Google predstavil Android P, prináša podporu pre výrezy podobné iPhonu X

Google včera oznámil novú verziu svojho operačného systému. Android P pridáva softvérovú podporu pre výrezy nad displejom, ako aj ďalšie funkcie.

Len krátko po predstavení iPhonu X začali výrobcovia konkurencie kopírovať jeho kontroverzný výrez s Face ID kamerou. Teraz toto dizajnové riešenie “legitimizoval” už aj Google. Najnovšia verzia Androidu pridáva oficiálnu podporu pre implementáciu takéhoto dizajnu.

Nová možnosť pre vývojárov zvaná “DisplayCutout” umožňuje výrobcom zariadení a tvorcom aplikácií simulovať rôzne typy výrezov pre reproduktor a prednú kameru. Od širokého výrezu, aký má napríklad iPhone X, až po úzky, ktorým disponuje napríklad Essential Phone.

Zdá sa, že výrezy na telefónoch budú v najbližších mesiacoch čoraz častejšie. Okrem neznámych čínskych výrobcov totiž zariadenie s ním predstavil nedávno už aj ASUS so svojim ZenFone 5 a hovorí sa aj o novej vlajkovej lodi z dielne LG.

Telefóny s displejom na celú prednú stranu a výrezom na kamery sú na trhu čoraz častejšie.

Okrem podpory pre výrezy Android P pridáva aj funkcie ako lepšie API na zisťovanie polohy vnútri budov, vylepšené notifikácie, podporu pre viaceré kamery a kodeku HEIF, menšie dizajnové zmeny, obmedzenie prístupu ku kamere a mikrofónu a ďalšie zmeny. Kompletný zoznam si môžete pozrieť na stránkach Googlu.

Android P je momentálne dostupný pre vývojárov, na verejnosť by sa mal dostať v priebehu roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.