Apple sa pridal do Aliancie pre otvorené média, pracovať bude na lepšej kompresii videa

Apple je teraz jedným zo zakladajúcich členov Aliancie pre otvorené média, ich cieľom je priniesť efektívnejšiu kompresiu online videa.

Alliance for Open Media je združením veľkých technologických spoločností, ktoré stáli za zrodom štandardov pre otvorený web. Okrem Applu doň patria spoločnosti ako Facebook, Google, Microsoft, ARM, Intel, IBM, Amazon, Cisco, Mozilla, Netflix a ďalšie.

Cieľom aliancie je vývoj a rozšírenie otvorených video kompresných kodekov, konkrétne kodeku AOMedia Video 1 (AV1). AV1 je momentálne vo vývoji, jeho prvú verziu však môžeme očakávať už v blízkej budúcnosti. Mozilla už podporuje ranú verziu kodeku, oproti HEVC (ktorý Apple priniesol s najnovším iOS a macOS) by mal znížiť veľkosť video súborov o 25 až 35 percent.

Apple bol jednou z posledných veľkých spoločností, ktoré sa do aliancie pridali a je jedným z jej najdôležitejších členov. Zavedenie otvorených kodekov bez licenčných poplatkov by do budúcna malo znamenať lepšie zjednotenie štandardov na rôznych platformách. V praxi by zas mohlo pomôcť predísť komplikáciám, akou je napríklad (ne)podpora 4K YouTube videí na Safari a Apple TV.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.