Unikla finálna verzia iOS 11, odhaľuje funkcie pre iPhone 8 a nové Apple Watch s LTE

Dnes ráno sa na web predčasne dostala GM verzia iOS 11. V jej kóde su ukryté detaily o nových funkciách pre iPhone 8, ako aj o novom hardvéri v podobe Apple Watch.

Golden Master verzia, v skratke GM, je finálna verzia softvéru, ktorá je vo väčšine prípadov identická s oficiálne vydanou verziou pre verejnosť a prichádza zväčša týždeň pred ňou. V prípade iOS 11 sa k nej však niekto dostal o pár dní skôr a promptne ju rozposlal zahraničným Apple webom. Čo sa v nej skrýva?

Apple Watch s LTE

Kód operačného systému naznačuje, že cez Apple Watch tretej generácie sa bude dať telefonovať prostredníctvom LTE siete. Hodinky by mali zdieľať číslo so spárovaným iPhonom (pravdepodobne ako eSIM) a u operátora by sa mali rátať do tej istej faktúry. Aká bude však podpora a spoplatňovanie funkcie, zatiaľ nevieme. Funkciu potvrdzuje aj nový screen z watchOS, kde nájdeme ikonku pre zapnutie LTE a ukazovateľ signálu.

V systéme sa taktiež objavil nový screenshot z Watch aplikácie, ktorý zdá sa ukazuje nové Apple Watch. Tie sú výzorovo takmer totožné s predošlými dvoma generáciami, jediným rozdielom je červená digitálna korunka na boku zariadenia.

Face ID a nové gestá na iPhone 8

Kód ďalej potvrdzuje doterajšie informácie o predných senzoroch a ovládaní telefónu bez Home buttonu. Podobne ako v uniknutom firmvéri pre HomePod, aj tu nájdeme ikonku s dizajnom očakávaného iPhonu 8. Prítomný je na nej aj kontroverzný výrez v hornej časti displeja, v ktorom sa usídlia okrem prednej kamery aj nové senzory na rozpoznávanie tváre. Podľa systému sa funkcia volá Face ID a slúžiť bude miesto Touch ID na odomykanie telefónu a platby cez Apple Pay.

Dva ďalšie screenshoty zas ukazujú, ako bude vyzerať multifunkčná “lišta” na spodu displeja, ktorá nahradí doterajší Home button. Potiahnutím lišty smerom hore sa dostanete na domovskú obrazovku a potiahnutím ešte vyššie zas do multitaskingu (podobne ako v iOS 11 na iPade).

Taktiež tu nájdeme zmienky o bočnom zamykacom tlačidle, ktoré bude po novom pravdepodobne aktivovať Siri a taktiež o True Tone displeji, ktorý už poznáme z iPadu Pro.

Fotoaparát a nové AirPods

Duálny fotoaparát dostane novú funkcionalitu v podobe simulovaného osvetlenia, ktoré by malo využívať zabudovaný blesk zariadenia, spolu s nameranou hĺbkou objektu. V rámci funkcie Portrait Lightning nájdeme päť nových režimov osvetlenia – kontúrované, prirodzené, štúdiové a dva typy pódiového svetla.

Taktiež pribudli nové formáty natáčaného videa: 1080p pri 240 fps, 4K pri 24 fps a 4K pri 60 fps (snímkov za sekundu).

Softvér taktiež naznačuje na novú, vylepšenú verziu Airpodov pod označením 1,2. Neočakávame však pri nich žiadne zásadnejšie zmeny.

3D animované emoji

Novinkou špecifickou pre iPhone 8 by mali byť špeciálne animované emoji pod názvom Animoji, ktoré budú využívať funkcionalitu prednej 3D kamery. Telefón v zásade pred odoslaním správy nasníma reakciu vašej tváre a spolu so zvukovou stopou ju odošle ako niektoré z pohyblivých obrázkov emoji. Na výber budete mať napríklad z rôznych zvieratiek, robota a ďalších.

Podľa ďalšieho kódu bude rozpoznávanie tváre skutočne detailné. Kamera by mala s ľahkosťou identifikovať pohyby obočia, líc, brady, očí, čeľuste, pier a úst a následne z nich vyvodiť konkrétnu emóciu.

Pozadia

V neposlednom rade je súčasťou finálnej verzie iOS 11 aj sada nových pozadí. Tie vyzerajú byť optimalizované pre nový OLED displej iPhonu 8 a nájdeme tu farebné fotografie kvetov, zábery mesiaca a Zeme a taktiež retro dúhové tapety pripomínajúce klasické logo spoločnosti.

iOS 11, spolu s novým iPhonom a Apple Watch bude oficiálne predstavené v utorok, 12. septembra a na verejnosť by sa malo dostať v priebehu nasledujúcich dní. Do keynote ešte ostávajú tri dni a je možné, že ešte uvidíme ďalšie leaky o nových produktoch. Sledujte MacBlog.sk pre ďalšie informácie.

UložiťUložiťUložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť