Tipy a triky pre Mac – 2. časť

Opäť vám prinášame zopár tipov a trikov pre Mac, ktoré by mohli urýchliť a hlavne zjednodušiť vašu prácu na počítačoch Mac. Tak ako v minulom článku sa budeme aj teraz venovať ďalším trikom a tipom, ktoré urýchlia a zjednodušia vaše pracovné tempo.

Jemné ovládanie hlasitosti a jasu

Ako prvé si predstavíme jemné ovládanie hlasitosti na počítačoch Mac. Keď ste v práci a chcete si na Macu vypočuť hlasovú správu alebo pozrieť video no chcete ho počuť iba vy a nie aj vaši kolegovia, stačí vám jeden malý trik na ovládanie hlasitosti.

Väčšinou keď na klávesnici stlačíte tlačidlo zvýšiť/znížiť hlasitosť, pridá sa alebo zmizne jedna celá kocka (celkovo ich je 16) v grafickom znázornení úrovne hlasitosti. Avšak po stlačení klávesovej kombinácie Shfit+Option+Volume Up/Down budete môcť jemne upravovať hlasitosť Macu. Teda neubudne celá kocka úrovne hlasitosti, ale iba jej štvrť. Skvelé je, že táto funkcia funguje aj s jasom Macu.

Option + klik na zapnutie Do Not Disturb (DND)

Veľa ľudí s radosťou používa na svojom iPhone funkciu Do Not Disturb aby mali kľud v určitých denných alebo nočných hodinách a nedostávali oznámenia. Táto funkcia samozrejme funguje aj na počítačoch Mac, bohužiaľ je trocha komplikovanejšia. Môžete si ju manuálne nastaviť aby sa zapla v určitých hodinách cez Systémové nastavenia -> Oznámenia. Inak je schovaná v notifikačnom centre v pravom hornom rohu, kde si ju môžete manuálne zapnúť.

Aby ste vyvolali Do Not Disturb v notifikačnom centre, musíte na to notifikačné centrum najprv kliknúť, potom trocha rolovať aby sa zobrazilo. Tieto zdĺhavé kroky sa dajú ľahko zjednodušiť. Podržte klávesu Option a kliknutím na ikonu notifikačného centra v pravom hornom rohu zapnite alebo vypnite Do Not Disturb. Pokiaľ je notifikačné centrum šedé, je funkcia Do Not Disturb zapnutá. Pokiaľ je ikonka notifikačného centra čierna, je funkcia vypnutá.

Option + klik

Táto klávesové skratka funguje nie len na Do Not Disturb funkciu. Napríklad pokaľ použijete funkciu Option + klik na ikonku zvuku, miesto ovládania hlasitosti sa vám zobrazí menu s výberom zvukového vstupu alebo výstupu. Pri Option + klik na Bluetooth alebo Wi-Fi ikonu sa vám zobrazí štandardné menu ale s viacerými in-depth informáciami. Výhodou je, že táto skratka funguje aj so službami tretích strán. Pri Dropboxe vám použitie skratky Option + klik napríklad zobrazí koľko ste už využili z dostupného úložiska.

Na druhej strane v stavovom riadku vášho Macu sa nachádza Apple logo. Toto menu vám umožňuje reštartovať, vypnúť váš Mac a zobraziť systémové informácie. Avšak ak stlačíte klávesovú skratku Option + klik, všimnete si, že z menu zmiznú bodky pri možnostiach Reštartovať a Vypnúť.

Zmiznutie týchto bodiek znamená, že bude preskočený potvrdzovací krok a počítač sa bez upozornenia reštartuje alebo vypne a neponúkne vám možnosť opätovného otvorenia použitých okien. Taktiež namiesto O tomto počítači Mac sa vám zobrazí Informácie o systéme.

Command + M

Táto kombinácia vám pomôže rýchlejšie schovať okno do Docku. Namiesto hľadania a klikania na tlačidlo minimalizovať v ľavej hornej časti okna stačí použiť klávesovú skratku Command + M a minimalizovať tak práve používané okno. Pokiaľ do skratky pridáte ešte klávesu Option, minimalizujete tak všetky okná práve používanej aplikácie

Spotlight

Všetci vieme, že Spotlight je flexibilný a mocný pomocník pri vyhľadávaní. Avšak vedeli ste aj to, že pri jeho použití nemusíte vyhľadávať iba presné kľúčové slová ale použiť aj normálne frázy ako napríklad photos from yesterday (fotky zo včera) alebo files from last month (súbory z minulého mesiaca). Pokiaľ teda neviete čo presne hľadáte ale viete kedy ste to naposledy použili, stačí sa opýtať Spotlightu.

Zamykanie Macu

Pokiaľ si musíte nachvíľu odskočiť a máte nastavené heslo na Macu, môžete ho dať jednoducho uspať a odísť bez toho, aby ste museli počítač vypínať. Existuje niekoľko spôsobov, ako Mac pred odchodom zamknúť. Prvým je logicky sklopenie obrazovky. Po tomto úkone prejde Mac automaticky do režimu spánku a po vami nastavenej dobe v nastaveniach bude po prebudení vyžadovať heslo.

Druhou možnosťou je kliknutie na Apple logo a výber možnosti Uspať. Ďalšou tiež veľmi využívanou možnosťou je klávesová skratka Control+Shift+Power. Veľmi užitočná kombinácia, ktorá automaticky uzamkne Mac bez straty údajov. Nakoniec existujú takzvané “Hot corners” alebo aktívne rohy. Znamená to, že keď prejdete kurzorom do určitého rohu obrazovky, Mac zapne šetrič obrazovky, vypne displej, atď. Čo Mac po prejdení kurzorom do rohu spraví je na vás. Stačí si otvoriť Systémové nastavenia -> Plocha a šetrič -> Aktívne rohy (v pravej časti okna dole).

Otvorenie linku na novom tabe v Safari

Rôzne webové stránky majú rôzne nastavenie. Niektoré vás po kliknutí na link presmerujú priamo v aktuálnom tabe a niektoré vám otvoria nové okno s presmerovaným linkom. Avšak existuje spôsob ako získať kontrolu a linky otvárať v novom tabe. Použitím kombinácie Command+klik na daný link vám safari otvorí presmerovanie na novom tabe bez toho aby ste opustili ten aktuálny.

Preskakovanie medzi tabmi v Safari

Potrebujete rýchlo skákať medzi otvorenými stránkami v Safari a nestíhate medzi nimi preklikávať? Existuje klávesová skratka, ktorá vám umožní rýchle presúvanie medzi otvorenými stránkami. Ku každému z tabov je priradené číslo od 1 až po 9. Pokiaľ teda máte otvorených niekoľko tabov, stačí podržať Command+ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (číslicu vyberáte podľa požadovaného tabu, ktorému je dané číslo priradené) a preskočiť na danú stránku. Číslice sa tak ako aj na klávesnici priraďujú zľava doprava.

Zatvorenie tabu v Safari

Často sa stáva, že užívateľ chce zavrieť aktuálny tab v Safari ale namiesto toho stlačí klávesovú kombináciu Command+Q a vypne tak celý prehliadač Safari. Na zatvorenie aktuálneho tabu používame klávesovú skratku Command+W. Teda zavrieme iba tú stránku na ktorej sme a nie celý prehliadač. Táto skrátka funguje aj pri iných aplikáciách, kedy iba zatvorí okno a nie celú aplikáciu. Aplikácia bude bežať v Docku ale nebude vás otravovať žiadne okno.

Režim čítačka v Safari

Pokiaľ si chcete prečítať článok ale na stránke je plno rušivých elementov, Safari vám ponúka možnosť “čitateľského režimu”, kedy prevedie stránku do čisto čitateľskej podoby bez akýchkoľvek okolitých, rušivých elementov. K tomuto úkonu slúži klávesová skratka Command+Shift+R.

Na prečítanie

Začítali ste sa na stránke ale za chvíľu idete na rad? Safari ponúka možnosť, ako si stránku uložiť na neskoršie prečítanie. Nie, nejedná sa o zaradenie do obľúbených, ale pridanie do zoznamu, ktorý sa ľahko spravuje. V Safari pre Mac sa časť Na prečítanie nachádza vedľa značiek navigovania <(späť) a >(dopredu) na stránkach. Skratka Command+Shift+D vám uloží stránku na neskoršie čítanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.