Thunderbolt by sa konečne mohol uchytiť, Intel ruší licenčné poplatky za jeho využívanie

Od budúceho roka si Intel už nebude účtovať poplatky za svoj Thunderbolt 3. Dúfa v osvojenie štandardu aj ostatnými výrobcami.

Thunderbolt bol už od svojho vydania veľmi sľubným štandardom, ktorý ponúka veľmi vysoké rýchlosti a príslušenstvo od výmyslu sveta. Nikdy sa však poriadne neuchytil a jediným veľkým výrobcom, ktorý sa ho snažil presadiť, bol Apple. Dôvodom bol najmä nedostatok podporovaných výrobkov na trhu a licenčné poplatky, ktoré si Intel za jeho využívanie účtoval.

Obe z nich by sa teraz mohli zmeniť. S príchodom Thunderbolt 3 si Intel osvojil univerzálny konektor v podobe USB-C a začínajúc od budúceho roka bude štandard dostupný pre výrobcov bez dodatočných poplatkov. To by konečne mohlo Thunderbolt posunúť z marginálnej technológie pre vybraných profesionálov na mainstreamový štandard.

Intel taktiež oznámil, že ich budúce procesory budú disponovať vstavaným Thunderbolt 3 ovládačom. Znamená to, že rozhranie bude v budúcnosti schopný podporovať každý počítač s najnovšími čipmi od Intelu. Taktiež sa tým zredukuje miesto, ktoré zaberá pevná doska a mala by sa tiež predĺžiť životnosť batérie.

Thunderbolt je v súčasnosti podobným štandardom ako USB-C, poskytuje však omnoho vyššie prenosové rýchlosti až do 40 Gb/s. Okrem prenosu dátových štandardov v podobe USB, DisplayPortu, HDMI a VGA dokáže aj nabíjať zariadenia. Apple ho už podporuje na najnovších MacBookoch Pro a postupne by ho mal rozšíriť aj do zvyšku svojich Macov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.