Recenzia: Feiyu Tech stabilizátor SPG Live

Do redakcie sa nám dostal Feiyu Tech stabilizátor SPG Live s 3 osou stabilizáciou a musíme uznať, jedná sa o výborného pomocníka pre natáčanie “profesionálnych” krátkych videí, klipov, filmov. Túto pomôcku by prijal nejeden amatérsky kameraman na tvorbu perfektných záberov. Jedná sa o zariadenie z rady Feiyu Tech stabilizátorov (Feyiu Tech SPG, SPG Live a SPG Plus).

Prvý dojem 

Stabilizátor došiel v peknej krabici, ktorú bolo treba vysunúť bokom, aby sme sa dostali k druhej, v ktorom bolo zariadenie. Obsah je asi všetkým jasný. Stabilizátor, návod, nabíjací kábel a dve protizávažia. Veľmi milým prekvapením bol neoprénový obal pre stabilizátor. Aspoň sa nemusíme báť, že by nám pri outdoorovom používaní zariadenie zmoklo, prípadne sa poškriabalo. Po prečítaní návodu sme zariadenie poskladali.

Keďže sme na recenziu použili iPhone 7 stačilo namontovať menšie protizávažie na úplnú stabilizáciu. Spárovanie stabilizátoru s telefónom pomocou Bluetooth mierne hnevalo, avšak podarilo sa na tretí pokus. A recenzovanie sa mohlo začať. Smartfón sme vložili do držiaku na stabilizátore, spárovali cez Bluetooth, otvorili na smartfóne aplikáciu Kamera a zapli stabilizátor. S rukou sme všelijako hýbali a lietali zo strany na stranu. Bolo úžasné sledovať, ako stabilizátor pracuje a drží smartfón stále v jednej polohe bez akéhokoľvek zatrasenia obrazu.

Zariadenie

Feiyu Tech SPG Live sa skladá z troch častí: rukoväť, rameno a držiak na smartfón do veľkosti 5,5 palca. Na rukoväti nájdeme tri tlačidlá a jeden LED indikátor. Vrchné tlačidlo slúžiace na otáčanie ramenom je vo forme joysticku. Stredné tlačidlo slúži na zapnutie, vypnutie zariadenia a zároveň sa rýchlym klikaním spustí Bluetooth párovanie. Spodné tlačidlo slúži na spustenie a zastavenie nahrávania (pokiaľ nie je zariadenie so stabilizátorom spárované, nebude tlačidlo fungovať). Spodná časť rukoväti sa dá demontovať a nachádza sa v nej batéria zariadenia. Na ľavej strane rukoväti je vstup pre microUSB nabíjanie.

Aplikácia Feiyu ON

K stabilizátoru je na App Store dostupná aj aplikácia Feiyu ON. Pri spustení vás aplikácia vyzve na výber vášho zariadenia. Ak ho už ale máte spárované, aplikácia vás okamžite vezme do módu natáčania. Aplikácia samotná ponúka mód natáčania, fotografovania, panorámy a timelapse. Výborná je funkcia detegovania tváre, kedy sa aplikácia zameria na tvár a celé natáčanie sa sústredí na ňu, aby bola čo najostrejšia. V aplikácií nájdeme aj záložku nastavenia, kde si môžeme nastaviť kvalitu videa, ale aj veľmi dôležité nastavenia ako nastavenie sily motorčekov zariadení, či rýchlosť otáčania. V skratke táto aplikácia posunie vaše zábery ešte o level vyššie.

Natáčanie videa

Stabilizujte svoje spomienky. Asi toto nás hneď napadlo keď sme natočili naše prvé video s týmto stabilizátorom. Smartfón išiel do držiaku pomerne ťažšie. Chvíľu trvalo, kým sme si našli spôsob ako ho tam vkladať efektívne a rýchlo. Nasledovalo natáčanie. Prvé video bol samozrejme nepodarok, nakoľko sme nevedeli stabilizátor ešte používať. Ale ako sa videá natáčali, naše zručnosti sa zlepšili.

Po prvých “zoznamovacích” videách sme skúsili pri natáčaní použiť aj joystick na otáčanie. Tým, že si stabilizátor zapamätá iba jednu polohu, natáča v smere v ktorom bol zapnutý. Chápeme to ako základná poloha pri zapnutí. Pokiaľ sa otočíte, stabilizátor sa snaží zotrvať vo základnej polohe. Aby ste zariadenie otočili do strán, prípadne hore alebo dole, musíte použiť joystick. Joystick podporuje jemné, ale aj rýchle otáčanie, podľa potreby užívateľa. Rýchle otáčanie objektívu (chápeme ako smartfón v držiaku) je ozaj rýchle. Avšak pokiaľ potrebujete veľmi rýchlo nasmerovať objektív, vzniká problém.

Rýchlosť otáčania aj v najrýchlejšom móde nie je dostatočná pre extrémne rýchle nasmerovanie objektívu. I keď sme v aplikácií mali nastavené najrýchlejšie otáčanie, nestačilo to. Rozsah otáčania ramien je od -100°do 100°. Nepríjemné bolo, keď sme si kľakli a celý stabilizátor sa naklonil. Ramená zariadenia pravdepodobne chceli udržať základnú pozíciu a otočili sa tak, že medzi seba zasekli smartfón. Pri nasmerovaní na zem sa stabilizátor nevedel vrátiť do pôvodnej pozície. Po miernom pohýbaní s celým zariadením a joystickom sme sa dostali do základnej pozície a mohli sme ďalej natáčať.

Záver

Vo všeobecnosti môžeme tento stabilizátor Feiyu Tech SPG C vrelo odporučiť nie len každému kameramanovi, ale každému, kto chce mať kvalitne a takmer profesionálne natočené video. Jedná sa o skvelú pomôcku a vychytávku, ktorú ocení každý. V samotnom balení sme ocenili protizávažie a neoprénový obal pre zariadenie. Aplikáciu a jej možnosti prispôsobenia stabilizátoru musíme tiež veľmi pochváliť. Aplikácia Feiyu ON v kombinácií so stabilizátorom ponúka skutočne skvelé zábery. Jediné, čo by sme zariadeniu vytkli, je občasné zaseknutie ramien pri nasmerovaní zariadenia na zem. Ako toto zariadenia natáča si môžete pozrieť v galérii nižšie. Cena tohto zariadenia je 209€ a zakúpiť si ho môžete tu.

Galéria

 

komentáre
  1. SPG mám ale verzi bez live, to znamená verzi bez otravného proti závaží, u mé verze je protizávaží sám sobě přístroj což je 100x lepší, můžete tam dávat různá zařízení vah i velikostí… to co popisujete proudí z neznalosti pro přepínání režimů které naklánění řeší, to že nenapíšete že pro magory je i selfie režim…a hlavně selfie režim kdy máate spg na stativu on vidí aplikací vaši tvář a poslušně se za vámi otáčí…celkem zajímavá věc při ukázce prostor…nakonec to že jde vše ovládat bezdrátově bud jinou aplikací nebo SPG dalkáčem..no holt recenze napsaná ale neudělaná…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?