Nová česká aplikácia Ventusky zobrazí vývoj počasia na celom svete – zaujme najmä animáciou vetrov

App Store sa dočkal ďalšej zaujímavej aplikácie od českých vývojárov. Nová meteorologická aplikácia Ventusky zobrazuje predpoveď počasia na mape celého sveta a aj preto stojí zavyskúšanie. Aplikácia špeciálnym spôsobom kombinuje klasickú predpoveď počasia pre konkrétnu lokalitu s mapou, ktorá ukazuje vývoj počasia v širšom okolí. Preto je veľmi prehľadne vidieť, z ktorej oblasti prídu zrážky, alebo odkiaľ bude fúkať vietor. Jedinečnosť aplikácie spočíva v množstve zobrazovaných dát. Pre celý svet je k dispozícii predpoveď teploty, zrážok, vetra, oblačnosti, tlak vzduchu, snehovej pokrývky a ďalších meteorologických veličín v rôznych hladinách.

Výnimočným spôsobom je v aplikácii Ventusky riešené zobrazovanie vetrov. Ukazuje sa pomocou prúdnic, ktoré prehľadne vykresľujú a sledujú neustály vývoj počasia. Prúdenie na našej Zemi je v neustálom pohybe a práve prúdnice tento pohyb zachytávajú naozaj špeciálne.

Vďaka aplikácii Ventusky sa užívatelia dostávajú priamo k dátam z numerických modelov. Aplikácia zbiera dáta z troch numerických meteorologických modelov. Okrem používaných informácií z amerického modelu GFS, zobrazuje dáta z kanadského modelu GEM a nemeckého ICON, ktorý je výnimočný svojím vysokým rozlíšením pre celý svet. Tento model ponúka aj presnú predpoveď počasia.

Predpovedné mapy s vizualizáciami vetrov sú vytvorené v programovacom jazyku OpenGL, ktorý sa bežne používa pri vývoji herných aplikácií. Kvôli využitiu tohto programovacieho jazyka sú vizualizácie v aplikácii rýchle a plynulé. Predpovedná mapa sa načíta okamžite a pohyb po nej je nezvyčajne plynulý. Ide o prvú aplikáciu s počasím, ktorá vznikla v OpenGL.

Aplikácia je dostupná na iTunes.

[appbox appstore https://itunes.apple.com/us/app/ventusky/id1280984498?mt=8]

 

komentáre
  1. Je to jednoznačně PR článek. Aplikace je nepříliš vydařenou kopií aplikace Windy – trochu to připomíná několik let starý, a stejně vydařený, “pokus” téže společnosti o kopii (původně zde bylo jiné slovo) myšlenky iRadar-u. Tuto aplikaci jsem si koupil a téměř okamžitě i vrátil. Na mém iphonu 5c totiž nefungovala. Byť tuto chybu vydavatel celkem rychle opravil, nemyslím si, že by přinášela něco víc oproti aplikaci Windy.
    M.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.