Nefunkčné Face ID na včerajšom evente vyvolalo pochybnosti o spoľahlivosti funkcie

Včera predstavený iPhone X prináša úplne nový spôsob, ako odomykať svoj telefón – Face ID. Po novom sa totiž z telefónu stratil snímač odtlačkov prstov a nahradila ho hromada senzorov vo vrchnej časti zariadenia, ktoré snímajú tvár.

Včerajšie demo Face ID sa však nezaobišlo bez chýb a súdiac podľa reakcií na internete, naša redakcia nie je jediná, ktorá si chybu všimla. Keď totiž Craig Federighi išiel prezentovať Face ID, funkcia sa zabugovala a Craig jednoducho vymkol jeden z demo kusov iPhonu X. Následne potom vzal do ruky náhradný kus, ktorý už fungoval správne. Zlyhanie snímača Face ID na prvý pokus by si za normálnych okolností nikto nevšimol, displej zariadenia bol ale projektovaný na obrovské plátno, kde to mali možnosť vidieť nielen redaktori v sále, ale aj diváci, ktorí sledovali včerajšiu keynote cez internet.

Vďaka tomu sa internetom rozšírilo niekoľko teórií, ktoré hľadali príčinu a dôsledky. Americký bulvár dokonca vravel, že chyba bola dôvodom, prečo Applu počas prezentácie začali padať akcie. Dôvodov pre náhly pokles trhovej hodnoty AAPL však môže byť niekoľko a rozhodne to nemusí súvisieť s jednou nefunkčnou funkciou – to by Apple zbankrotoval už pri uvedení iPhonu 4, keď redaktori v sále preťažili sieť.

Poďme sa ale pozrieť na dve hlavné teórie, čo sa mohlo stať

1) Apple zabudol pripraviť iPhone X na live prenos

Keď Craig Federighi išiel prezentovať snímač tváre, na obrazovke telefónu sa okamžite objavila správa “Your passcode is required to enable Face ID”. Inak povedané, na to, aby funkcia mohla fungovať, je potrebné telefón odomknúť číselným heslom. To sa deje už teraz pri Touch ID a je možné, že Apple zachoval pri iPhone X podobné dodatočné zabezpečenie.

Pri snímači odtlačkov prstov iPhone vyžaduje heslo v troch prípadoch – keď sa telefón reštartuje, keď sa telefón nepoužíva 5 hodín alebo keď sa jednoducho udeje priveľa neúspešných pokusov. Je preto možné, že niekto z Applu testoval funkciu pred živým vstupom a došlo k zlyhaniu pred miliónmi divákov.

Apple Face ID Fail
Foto: The Verge

2) Face ID jednoducho nefunguje správne

Toto je tá horšia možnosť a podľa redaktorov, ktorí mali včera možnosť vyskúšať si iPhone X vo vlastných rukách, bohužiaľ tá pravdepodobnejšia. Napríklad redaktor serveru TechRadar ju v prvých dojmoch označil za najväčšie mínus nového iPhonu, spolu s cenou. Podľa jeho slov totiž funkcia nemala problém len na stage počas prezentácie, ale aj v zadnej miestnosti, kde si ju mohli vyskúšať redaktori.

Odomykanie telefónu pomocou Face ID mal totiž na starosti istý zamestnanec Applu, snímač tváre ale veľakrát zlyhal. Dokonca musel pravidelne manuálne vypínať a zapínať displej, aby funkciu reštartoval a odprezentoval ju médiám. Face ID fungovalo správne v určitej vzdialenosti – vtedy zaznamenalo užívateľa veľmi rýchlo a bez problémov. Prevládali však neúspešné pokusy.

Face ID iPhone X setup

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.