Microsoft ukázal nový Surface Pro, v najnižšej konfigurácii sa rovná 12″ MacBooku

Microsoft dnes na svojej konferencii v Šanghaji ukázal niekoľko noviniek. Tou najdôležitejšou z celého eventu je však nový Surface Pro (2017).

Tento oproti svojmu predchodcovi prináša množstvo zmien, pričom Microsoft spomína, že ich je až 800. Tieto zmeny sa dotkli interiéru, exteriéru zariadenia aj doplnkov. Azda najvýznamnejšou je, že Surface bude prvýkrát dostupný aj v LTE verzii, navyše bez plastových pásikov. Otázne ale je, ako sa to odrazí na kvalite signálu.

Nový Surface Pro bude dostupný vo viacerých konfiguráciách. Na výber má z procesorov Core m5, Core i5 a Core i7 siedmej generácie, v kombinácii s grafickým čipom Intel HD 620 v m5 a i5 modeloch alebo Intel Iris Plus 640 v modeloch s Core i7. Tablety budú mať k dispozícii 4, 8 alebo 16GB RAM. Čo sa technológie týka, Microsoft sa rozhodol zostať pri LPDDR3 technológii a pamäte sú nataktované na 1866 MHz.

A keďže Microsoft dáva všade na výber z troch možností, tak výnimku nerobí ani pri úložisku. Na výber je zo 128GB, 256GB a 512GB SSD. Microsoft ďalej avizuje 50% zlepšenie batérie a 13,5-hodinovú výdrž na jedno nabitie. Displej ostal viacmenej zachovaný, je to 12.3-palcový PixelSense dotyková obrazovka s rozlíšením 2736 x 1824 a pomerom strán 3:2. K tomu si treba prirátať 8-megapixelovú zadnú kameru a 5-megapixelovú selfie kameru s podporou Windows Hello a rysuje sa z toho celkom produktívne zariadenie.

Poďme pozrieť na zaujímavosti. Microsoft znovu prepracoval systém chladenia a prostredný model s čipom Core i5 už nemá klasický ventilátor. Miesto toho využíva pokročilý termálny systém, ktorý je tichý, no pritom splní účel rovnako, ako by ho splnil “fúkar”. Microsoft začal v poslednej dobe výrazne pracovať na pokročilých systémoch chladenia nielen pri tabletoch. Jeho nová konzola Project Scorpio tiež disponuje systémom, ktorý kombinuje rýchly ventilátor a vodné chladenie, čo mu umožňuje zachovať malé rozmery.

Xbox “Project Scorpio”

Aktualizáciou si prešlo aj Surface Pen pero, ktoré má 4096 úrovní tlaku a odozvu 21 milisekúnd. Zároveň disponuje novým čipom, ktorý zdokonaľuje a vylepšuje funkčnosť pera, ktoré už ovláda tieňovanie pri naklonení. Nakláňať sa dá samozrejme aj tablet a viete ho takmer vyrovnať s povrchom. Konkrétne teraz ho možno otvoriť až do uhlu 165°. Redesignom si nakoniec prešlo aj telo, ktoré je hladkejšie a zaoblenejšie.

Rozhodne stojí za zmienku, že nový Surface Pro narozdiel od svojho rivala nemá USB-C ale tradičné porty. Microsoft argumentuje, že dnes je USB-C využívané hlavne na nabíjanie telefónov a mobilné nabíjačky nemajú dostatočný výkon, aby mohli nabiť Surface. Môžu, ale pôjde to veľmi pomaly. Takže pre Microsoft bolo lepšie zachovať všetko po starom, aby ľudia nezabúdali, nestrácali svoje nabíjačky.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.