Malvér “Snake” sa objavil už aj v operačnom systéme Macu

Podľa MalwareBytes sa veľmi známy Windows “backdoor” malvér objavil už aj na Macu. Spoločnosť označila tento malvér ako “veľmi sofistikovaný”.

Malvér s názvom Snake (používa sa aj Turla alebo Uroburos) infikuje počítače Windows už od roku 2008 a v roku 2014 sa objavil už aj na operačnom systéme Linux, pred tým ako sa dostal aj na počítače Mac.

“Snake” malvér bol objavený minulý týždeň, keď sa maskoval ako inštalačný súbor Adobe Flash Player. Bol schovaný pod súborom s názvom “Install Adobe Flash Player.app.zip” a dizajnovaný tak, aby pripomínal pravý inštalatér Adobe Flash Player – avšak odhalilo ho, že bol podpísaný falošným certifikátom.

Zaujímavé je, že v podstate sa vám reálny Adobe Flash Player nainštaluje, avšak bude obsahovať aj dodatočný softvér, ktorý je škodlivý a vytvorený na to, aby poskytol tretej strane “zadné vrátka” do vášho počítača. Škodlivé súbory sú veľmi dobre ukryté v priečinku /Knižnica/Skripty a ukryté ako procesy Adobe.

Apple už stihol odobrať certifikáty, ktoré umožňovali malvéru “Snake” infikovať počítač, avšak užívatelia Mauc by sa mali mať na pozore, keďže nová verzia tohto malvéru sa môže na internet dostať kedykoľvek. Tí, ktorí sú infikovaný “Snake” malvérom môžu prísť o prihlasovacie údaje, heslá, nezakryptované súbory a taktiež sa môže objaviť aj krádež dát. Aby ste sa tomuto problému vyhli, tak ako aj sám Apple, tak aj my odporúčame sťahovať obsah priamo z Mac App Store alebo z dôveryhodných zdrojov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.