iPhone 8 zmení pomer strán displeja, natiahne sa na výšku

Vlajková loď na rok 2017, prezývaná aj iPhone 8, či iPhone Edition, ponúkne rozsiahly OLED displej v pomerne kompaktnom tele. Podľa najnovších informácií by mohla taktiež zmeniť pomer strán a natiahnuť sa na výšku.

Apple chce podľa všetkého do tela veľkosťou podobného súčasnému 4,7“ modelu osadiť až 5,8” displej. Umožní mu to flexibilná nátura OLED displejov, no predovšetkým odstránenie okolitých rámčekov, vrátane priestoru s Touch ID senzorom.

Momentálne dohady ale napovedajú, že ako samotný displej nebude slúžiť celá plocha 5,8“ panelu. Pre ten bude rezervovaných približne 5”, zvyšok by mala pritom tvoriť akási “funkčná plocha”, ktorá by mohla obsahovať dodatočné ovládacie prvky. Niečo ako Touch Bar pre iPhone, ak chcete.

iPhone 8 prinesie redizajnované Touch ID

Na stole je aj potenciálne využitie zakriveného panelu na štýl Samsungu, či ostatných kórejských výrobcov. Tieto správy sa odvolávajú na výrobný reťazec a informácie o “zakrivených” OLED paneloch. Ak si však spomeniete, to isté sa svojho času hovorilo pred predstavením iPhonu 6. Ten nedisponuje zakriveným displejom, avšak mierne zakriveným skleneným panelom na prednej strane.

Takýto “2.5D” sklenený panel by sme podľa viacerých zdrojov mohli očakávať aj pri novom iPhone 8, ktorý si pravdepodobne aj naďalej ponechá klasicky plochý displej.

Čo by sa však mohlo zmeniť, je pomer jeho strán. Analytik Wayne Lam z IHS Markit sa pre MacRumors nedávno vyjadril, že pri iPhone 8 očakáva predĺžený displej s pomerom strán 2:1. Súčasé iPhony (a väčšina telefónov na trhu) disponuje tradičným širokouhlým 16:9 displejom.

Zmena pomeru strán by však teoreticky umožnila zobrazenie väčšieho množstva informácií pri zachovaní rozumnej šírky telefónu. A keďže väčšina obsahu prezeraná na smartfónoch pozostáva z webových stránok, textových správ a Instagramu, vyšší displej vôbec nie je zlý nápad.

Nový LG G6 so svojim 5,7″ displejom vo formáte 18:9.

Lam sa vo svojej správe odvoláva na nedávno predstavený LG G6, ktorý ponúka práve takýto 2:1 displej. Ten je presne dvakrát tak vysoký ako široký a spolu s absenciou okolitých rámčekov tvorí väčšinu prednej strany telefónu váš obsah. A podľa uniknutých oficiálnych záberov plánuje podobný typ displeja predstaviť aj hlavný konkurent Applu – Samsung so svojim Galaxy S8, ktorý by mal byť predstavený už tento mesiac.

Čo si myslíte o novej uhlopriečke vy? Išlo by o vítanú zmenu ako kedysi pri iPhone 5, alebo preferujete “tradičnejší” pomer strán. Vyjadrite sa v diskusii nižšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.