Apple zámerne spomaľuje staršie iOS zariadenia – pravda alebo mýtus?

Každý rok vyjde nový iOS a každý rok sa skupina používateľov so staršími zariadeniami sťažuje na spomalenie systému.

Každá nová verzia iOS zvykne byť hardvérovo náročnejšia, ako jej predchodca. Môže za to optimalizácia na novšie čipsety a taktiež neustále pridávanie nových funkcií. Zlé jazyky však tvrdia, že Apple staršie zariadenia obmedzuje zámerne, aby používateľov nepriamo donútil k upgradu. Je to však pravda? Pozrime sa na čísla.

Spoločnosť Futuremark, tvorca benchmarkového softvéru 3DMark, nedávno zozbierala niekoľkoročné štatistiky výkonu iPhonov na rôznych verziách iOS. Dáta sa týkajú každej generácie telefónu, od iPhonu 5s, až po minuloročný iPhone 7. Porovnávajú pritom výsledky benchmarku na troch systémoch: iOS 9, iOS 10 a najnovšom iOS 11.

Na grafoch nižšie si môžete pozrieť výkon rôznych zariadení, či už čo sa týka grafiky (GPU), alebo procesora (CPU). Výsledky neprekvapia. iPhony si len s miernymi odchýlkami držia rovnakú výkonnostnú krivku na všetkých testovaných systémoch. Tie sú zrejme spôsobené optimalizáciou jednotlivých verzií iOS, v niektorých prípadoch dokonca môžeme pozorovať mierne zlepšenie vo výkone.

Prečo majú teda iOS zariadenia tendenciu sa pri každom update systému spomaľovať? Pri dlhoročnej softvérovej podpore je zachovanie rovnakého výkonu každým rokom zložitejšie, obzvlášť pri frekvencii, akou Apple pridáva do iOS nové funkcie a taktiež pri rapídnom raste výkonu v Ax čipsetoch. Nový softvér je jednoducho prispôsobený na nový hardvér a jeho optimalizácia na staršie zariadenia zrejme pre Apple nie je až takou prioritou. Že by ich však zámerne obmedzoval sa povedať nedá.

Porovnať si to ostatne môžeme s podporou zariadení na macOS, ktorá za posledných niekoľko rokov zostala prakticky nezmenená – no výkonnostné rozdiely medzi generáciami Intel čipov sú taktiež pomerne zanedbateľné.

komentárov
  1. iPhone 4 sa stal po update nepoužiteľný, po tejto moc príjemnej skúsenosti len tak bezhlavo najnovšiu verziu nesťahujem. iOS 10.3.3 je pravdepodobne posledná verzia, ktorú si na iP 7 nechám.

    0
    0
  2. ake nove funkcie ?vsetky nove funkcie podporuju akurat ipady
    na iphone sa mozes pochvalit ***** smajlikmi ktore nepouzijes …ale hlavne ze sa system spomali …
    a co ste cakali ze to apple prizna ?spmalujeme kvoli obratu ?ako inak …
    ved je to zname uz roky …ked to updatnes zmenu nevidis …akurat spomalenie …

    horsie je to s bateriou na ios 11 …ja tiez nechavam iphone este dlhoooo kym to bude mozne na 10 …ipad pro 12.9 ios 11 …aby vydrzal zrazu 4hod browsovania ?pri 1/4 jase ?isiel na reklamaciu lebo ani restore cisty nepomohol …

    0
    0
  3. No netusim co tu kazdy hovori o spomaleni :(
    Neviem ci sa vam spomalil fuckbook alebo vam pada rychlejsie baterka lebo uz spominana appka papa na pozadi 40% ale urcite to nie je iOS :)
    Ano 11 ma kopec haluzi a vydavaju uz update ako windows pred 10 rokmi a chudak steve sa musi v hrobe obracat ale co uz …
    Realne problemy iPad pro po update na 11 uz nerozpozna original klavesnicu za 100€ to nasere po kazdom zaspati musite restartovat ipad inac klavesnica laguje … tak ako aj pencil musite stale parovat lebo samoparovanie sa nejako v ios 11 stratilo :)
    iPhon 7plus v pohode na 11
    Akurat baterka mi vydrzi dlhsie ale to nie koli ios ale koli tomu ze som zahodil fuckbook :)
    Ked uz chceme pindat tak na highsierra lebo po update nie je mozny down

    0
    0
  4. Akoze sa neda z high sierra ist nizsie??
    Ak myslis ze zacnes instalovat starsi os na macu s vyssim, tak nepojde – to neslo uz od cias pumy, ci jaguara… Ale cez boot das hocico… Cez OpenFirmware aj linux (hocaky)

    Ios u mna zostavaju na 10 a zostanu, novym telefonom je android… Iphone6s bol asi moj posledny iPhone (to sa nestazujem, len konstatujem) :)) a som spokojny
    mac z roku 2012 (nie retina) bol ten najlepsi notas ktory od apple mohol (ram, hdd aj baterku tam vymenis …) A je to krasne kompaktne s magsafe portom :))
    Vsetkym peknu nedelu
    :)

    0
    0
  5. mike a aj ostatni co maju iOS 10.3.3 kolko vam vydrzi iPhone 6s/7 na baterku, lebo vsetci sa stazuju na iOS 11 ze maju zlu vydrz, ale mne pride aj pri 10.3.3 hrozna oproti 10.1.1 alebo neviem ktoru verziu som mal predtym.

    0
    0
  6. mne napr ipad 10 ios – cca 35% jas – browsovanie …cca 12hod …
    ios 11 cca 25 – 6hod …

    a ten ios multitasking mi pride nedomysleny …vytiahnem appku v pravo a viem ju schovat a znova zobrazit potiahnutim od kraja / ku kraju
    ale v lavo to nejde …
    tak isto ak mam takto appku schovanu a v safari chcem ist vpred na stranku (nie spat) zobrazi to appku …
    takych vecy nedomyslenych je tam viac …

    iphone 7 na 10 …35 jas …cca 7-8 aktivneho pouzivania, bezne nabijam kazdy druhy den vecer …zapnute data stale …

    0
    0
  7. Stary mac air late 2011 po najnivsich upgrade nepouzitelny, uz dost sekal, riesil som vymenou za novy, ale to na ze v pohode bezal aj po upgradoch cca 5 rokov si stazovat nemozem, no pravdou je ze novy system nic extra viac alurat len spomalenie … momentalne iphone se, taktiez prvy upgrade na 11 otras – nie len nedoriesene, ale hlavme rapidne zralo baterku (to iste robilo i na iphone 6), momentalne poriesene povypinane funkcie a baterka ako tak drzi, ale tiez musim konstatovat ze sa cim dalej viac kazia a tiezo upgrady 11ky to nema obdobu hadam ani na androide …

    0
    0
  8. iPhone se ( 2 roky ) verzia 12.1.4 čiže dá sa povedať že momentálne z novších iOS .. neseka , momentálne mám iPhone 6 (1rok) verzia 12.2 čiže najnovší , funguje ako má ale práve to je problém že iPhone 6 sa rýchlo kazí a bude problém to aktualizovať na novší čiže za mna už určite nechám 12.2 … vydrží ešte tak rok cca , taktiež odporúčam každému nabíjať cez deň a do 100% inak percentuálna vydrž klesne. Ak nabíjate cez noc nemôžte sa čudovať a zvalovať to na iOS že máte zlu baterku po roku používania má iPhone 6 stále 95% vydrž baterky :D pekný deň

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?