Apple vyšiel v ústrety Európskej únii, ukončil dohodu s firmou Audible

Regulátori v Európskej únii ukončili vyšetrovanie Applu. Ten totiž čelil podozreniu z uzavretia kartelovej dohody s firmou Audible, ktorá mala exkluzívne práva na distribuovanie audiokníh v iTunes Store.

Európske úrady sa obávali, že takáto dohoda znižuje konkurenciu na trhu a v konečnom dôsledku tak poškodzuje zákazníkov. Apple tak čelil podobnému vyšetrovaniu ako v USA, kde ho uznali vinným za uzavretie dohody s piatimi veľkými knižnými vydavateľstvami. V USA firma chcela ešte za života Steva Jobsa umelo vytvoriť ideálne podmienky pre rozvoj iBooks Store, čo však spôsobilo, že knihy pre Amazon Kindle zo dňa na deň zdraželi bez udania dôvodu.

V Európe sa však Apple a firma Audible dohodli na ukončení dohody o exkluzivite. Vďaka tomu môžu teraz svoje audioknihy v iTunes Store predávať aj iné spoločnosti, čo v konečnom dôsledku predstavuje dobrú správu pre nás, zákazníkov/poslucháčov. Európska komisia toto rozhodnutie víta a podobný názor zdieľa aj Andreas Mundt, prezident protikartelového úradu v Nemecku. Európska únia tak zároveň ukončila vyšetrovanie možného monopolu, ktorý mohol vzniknúť medzi firmami Apple a Audible.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.