Apple predstavil iPhone presne pred 10 rokmi!

“iPod so širokouhlým dotykovým displejom. Mobil. Revolučný internetový komunikátor. Toto nie sú tri rôzne zariadenia! Je to jedno zariadenie – a voláme ho iPhone!”

Dnes, presne pred 10 rokmi, Steve Jobs navždy zmenil svet mobilných telefónov. Po dlhoročnom a extrémne tajnostkárskom vývoji Apple konečne predstavil prvý iPhone. Na svoju dobu skutočne revolučné zariadenie, ktoré prinieslo základy moderného dotykového systému a jeho intuitívnosť na seba (hoci až po niekoľkých rokoch a neúspešných pokusoch) prevzal Android a aj Windows.

Kapacitný dotykový displej bol niečím, čo v tej dobe ešte na mobiloch nebolo, hoci už boli na trhu prvé dotykové telefóny. Mali však lacnejšiu a menej náročnú na výrobu, tlakovú technológiu, ktorá bola nepraktická pri dlhdobejšom používaní. Jednak preto, že mal človek vyšúchané prsty a jednak preto, že ovládať niečo intuitívne bolo s takýmto displejom nemožné (Osobná skúsenosť).

Prvý iPhone mal tiež skvelú novinku v podaní skutočne plnohodnotného internetového prehliadaču a zabil tak WAP. Prvý iPhone mal však aj svoje neduhy – rozlíšenie 2 megapixely bolo už vtedy pomerne zastaralé a ľudia neboli nadšení ani zo vstavanej batérie. Kritici potom najčastejšie útočili na vysokú cenu a skutočnosť, že podporoval iba 2G.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.