Apple pracuje na špeciálnom neurálnom čipe, ktorý by poháňal AI na iPhone

Apple údajne pracuje na dedikovanom procesore, ktorý by na iOS zariadeniach uľahčil prácu s umelou inteligenciou.

Bloomberg tvrdí, že “Apple Neural Engine”, ako sa nový čip volá, by mohol odľahčiť záťaž na hlavný procesor. Zvládal by všetky výpočty umožňujúce známe funkcie ako rozpoznávanie objektov na fotkách, text-to-speech, či návrhy Siri.

Čip by zrejme fungoval podobne ako súčasný Motion koprocesor, ktorý na pozadí sleduje pohyb zariadenia bez zbytočnej záťaže na batériu, či umožňuje funkciu Hey Siri. Apple by tak mohol ďalej zlepšiť umelú inteligenciu iOS zariadení bez výrazného dopadu na ich výkon a výdrž. Narozdiel od konkurencie ako Google totiž väčšinu takýchto algoritmov Apple spúšťa priamo na jednotlivých zariadeniach a nie na vlastných serveroch.

Nie je jasné, či je technológia pripravená na predstavenie už v iPhone 8, Apple však v prípade úspešnosti plánuje jej postupnú integráciu aj do ostantých svojich zariadení. Možno do pripravovaného Siri reproduktoru, ktorý je samotný reakcia na neustále sa zlepšujúce AI produkty od Amazonu a Googlu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.