Apple Park bude už čoskoro dokončený, pozrite sa do zákulisia jeho vzniku

Wired nedávno zverejnil skutočne masívny článok o novom sídle Applu. Pozrite si detailné fotografie, náčrty, rozhovory s jeho tvorcami a ich spomienky na Steva Jobsa – otca celého projektu.

Apple Park bude po ôsmich rokoch práce konečne otvorený – slovami Tima Cooka ide o “náš najväčší projekt vôbec”. Obrovské sídlo pripomínajúce vesmírnu loď dalo zabrať každému, kto stál za jeho dizajnom a výstavbou. Od šéfdizajnéra spoločnosti Jonyho Ivea, cez vedúceho architekta Normana Fostera a jeho spoločnosti, až po Steva Jobsa, ktorý novému campusu intenzívne venoval posledné dva roky svojho života.

apple park nákresy
Fosterove náčrty, ktoré znázorňujú postupnú evolúciu celého komplexu.

Počiatky nového sídla siahajú ešte do roku 2004, kedy sa Jobs a Ive začali o projekte prvýkrát baviť. Až v roku 2009, keď najali Fostera, sa však začal reálne črtať. Centrálna budova celého sídla mala mať pôvodne tvar štvorlístka, či vrtule a byť rozdelená na niekoľko centrálnych bodov, kde by sa zamestnanci stretávali a pracovali by. Napokon sa však rozhodli na omnoho jednoduchšom kruhovom dizajne. Dôvodom boli technické problémy, ale údajne aj poznámka Jobsovho syna, podľa ktorého by sídlo zhora vyzeralo ako mužské genitálie.

Apple Park je plný šialených detailov, na ktoré sme pri kalifornskej spoločnosti zvyknutí, napriek tomu neprestávajú prekvapovať. Od betónového schodiska šikovne obchádzajúceho požiarné nariadenia, cez obrovské sklenené panely, na ktorých priezračne-bielom zafarbení Ive a jeho tím dôsledne pracovali, až po výškovo polohovateľné pracovné stoly bez viditeľnej kabeláže, či prepracovaný systém klimatizácie, vďaka ktorému celá budova “dýcha”.

Pri otázke, prečo sú v centrálnej jedálni potrebné štvorposchodové sklenené dvere vedúce na terasu, Ive len poznamenal: “Závisí od toho, ako definujeme potrebu, nemyslíte si?”

Dôvod na prehnanú pozornosť pre detaily je podľa spoločnosti jednoduchý: v Apple Parku budú vznikať nové Apple produkty po desiatky rokov. A Tim Cook a spol. sa chcú uistiť, že rovnaká miera pozornosti aká bola venovaná výstavbe tohto prostredia, bude uplatnená aj na ne.

Podľa Fostera sa pôvodná Jobsová vízia vo výsledku takmer vôbec nezmenila. “Keby sa Steve znovu objavil, videl by pred sebou zosobnenie pôvodných nákresov. Určite by našiel niekoľko detailov, na ktorých sa nepodieľal, myslím si však, že by ich odsúhlasil.” dodáva nakoniec.

Za prečítanie určite stojí celý článok, ktorý môžete v angličtine nájsť na wired.com.

Zdroj: WIRED

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridať komentár

Partneri

Inzercia