Ako na App Store zarobiť 80 tisíc dolárov mesačne

Chcete, aby sa vaša aplikácia stala na App Store obrovským úspechom, ale nemáte čas, peniaze a ani zručnosti, aby ste ju vytvorili? Čítajte ďalej!

Drobný detail. Ak vám niečo hovorí slovo morálka, rovno sa s ľahko zarobenými peniazmi rozlúčte. Na App Store sa totiž začali množiť najrôznejšie podvodné aplikácie, ktoré si na seba zarobia desiatky tisíc dolárov mesačne. Ako je to ale možné?

Na pomerne ošemetnú situáciu upozornil Johnny Lin vo svojom príspevku na Medium. Pri prehliadaní App Storu totiž narazil na podozrivo vyzerajúcu aplikáciu, ktorá sa vás snaži presvedčiť, že ochráni váš telefón pred “duplicitnými kontaktami” a internetovými hrozbami. Na tom by ani nebolo nič prekvapivé, keby sa však nenachádzala v desiatke najziskovejších produktívnych aplikácií, hneď za Dropboxom a OneDrive.

Keď si ju Lin preveril cez službu na meranie ziskov, zistil, že aplikácia zarába pomocou in-app nákupov v priemere 80 000 dolárov mesačne.

app store scam 1

Nielenže samotný názov aplikácie “Mobile protection :Clean & Security VPN” nedáva žiadny zmysel a je plný gramatických chýb, lepšie na tom nie je ani jej popis. Služba údajne ponúka “plný sken” vášho mobilného zariadenia, ktorý vás zbaví duplicitných kontaktov a niečo, čo znie ako dopĺňanie chýbajúcich údajov.

Okrem toho si môžete predplatiť aj “premium”, čo vám umožní používať VPN službu. Čerešničkou na torte sú falošne vyzerajúce 5-hviezdičkové recenzie, ktoré zrazu hovoria aj o nejakom odstraňovaní vírusov.

no name, no phone, no email, no sense.

A čo teda nájdeme vo vnútri tejto užitočnej appky? Samozrejme vám “vyčistí” kontakty od duplikátov, aj keď jej k nim nepovolíte prístup. Ďalej vás upozorní, že vaše zariadenie je v ohrození a potrebuje “zabezpečiť váš internet”. A tu je celá jej pointa – po kliknutí na túto možnosť na používateľa vyskočí otrasne nadizajnovaná ponuka bezplatnej skúšobnej verzie a po jej odkliknutí vás appka požiada o potvrdenie platby pomocou odtlačku prsta.

Áno, bezplatný trial reálne stojí 100 dolárov týždenne a automaticky sa bude obnovovať. Ak si teda aplikáciu nejaký úbožiak stiahne a dostane sa až po tento bod, od mesačne vyhodených 400 dolárov ho delí len rýchly dotyk bruška prsta.

Pýtate sa, kto na takéto niečo vôbec naletí? Pozrime sa na čísla.

Aplikácia je momentálne na 144-tom mieste v rebríčku najsťahovanejších produktívnych aplikácií a zarába 80 tisíc mesačne. Pri 400-dolárovom mesačnom predplatnom jej tak stačí nachytať približne 200 technicky menej zdatných ľudí, čo v celkovom merítku nie je až tak veľa. Aplikáciu si totiž stiahlo už vyše 50 000 používateľov. Stačí, ak len 0,4 % z nich omylom potvrdí predplatné a včas si ho nevypne, čo v iOS tiež nie je práve najintuitívnejší proces.

Ako sa však takáto “aplikácia” vôbec dostane cez schvaľovací proces a priamo na vysoké priečky App Storu? Po prvé, technicky neobsahuje žiadny malvér a zákazníkov okráda len starým dobrým podvodom. Po druhé, vôbec v tom nie je sama. Stačí do App Storu vložiť jednoduchú frázu ako napríklad “virus scanner” a hneď na prvom mieste sa vám zobrazí platená reklama na ďalšiu pochybnú VPN aplikáciu. Tá na prvý pohľad vyzerá o niečo lepšie, rovnako si však v nej za “bezplatný trial” zaplatíte stovku. Podobné výsledky sa dajú nájsť aj po zadaní hesla ako “wifi”. Za jednoduchý generátor WEP Wi-Fi hesiel si niekto pýta 50 dolárov na mesiac.

app store ads scam

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o nedostatočnú reguláciu v nedávno zavedených platených reklamách. Tak či onak, vina opäť padá na Apple, ktorý sa síce pýši svojim ručne spravovaným obchodom s aplikáciami, v praxi je však často plný pochybného obsahu.

Na situáciu už upozornili viaceré zahraničné média a nepochybne sa už dostala do pozornosti spoločnosti. Zdá sa, že na slovenskom App Store na veľa takýchto aplikácií v top rebríčkoch zatiaľ nenarazíme, napriek tomu však nezabudnite byť ostražití. Aspoň kým sa v tomto Apple nezlepší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.