32-bitové aplikácie nebudú kompatibilné s “budúcimi verziami iOS”

Už v iOS 10.1, keď užívateľ otvoril 32-bitovú aplikáciu na novšom iPhone, iPade alebo iPode Touch, dostal od Apple varovanie, že daná aplikácia môže spomaliť zariadenie, až pokým nevydá developer aktualizáciu, ktorá zlepší kompatibilitu. 

Takéto aplikácie sú stále plne použiteľné, ale môžu sa objaviť problémy s výkonom. V bete iOS 10.3, Apple vylepšil varovnú vetu so slovami, že 32-bitové aplikácie “nebudú fungovať v budúcich verziách iOS”. Tým pádom môžeme predpokladať, že iOS 11 bude prvá softvérová aktualizácia, ktorá bude podporovať iba 64-bitové aplikácie. Slovné spojenie “budúce verzie” dáva vcelku zmysel, avšak kedy sa prestanú podporovať 32-bitové aplikácie zostáva záhadou.

Apple podporuje 64-bitové aplikácie od predstavenia iPhonu 5s v septembri 2013. Od februára 2015 vyžaduje Apple od všetkých vývojárov, aby mali aplikácie podporu 64-bitovej architektúry. Toto nariadenie sa týka aj všetkých aktualizácií. Avšak niektoré aplikácie, ktoré neboli aktualizované už roky a majú 32-bitovú architektúru ostávajú dostupné na App Store.

(Staršia verzia varovnej správy)

Medzi iOS zariadenia s 64-bitovou architektúrou patria iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone SE, iPad Air, iPad Pro, iPad Mini a 6. generácia iPodu Touch. V septembri minulého roku nám stihol Apple oznámiť, že pomaly začne App Store “čistiť” od problematických a opustených aplikácií. Medzi ne budú patriť aj tie, ktoré nefungujú ako majú alebo nespĺňajú podmienky, prípadne nedostali aktualizáciu s kompatibilitou po dlhší čas. V októbri sa objavila správa, že App Store už stihol vymazať 50,000 takýchto aplikácii.

komentáre
  1. Mám taký dojem, že Apple si koleduje o problém a nezáujem o ich zariadenia. Mám niekoľko Apple zariadení ale aby ma niekto obmedzoval v používané zakúpeného programu :-) Okrem toho aj OSX je tak stavaný, že obmedzuje užívanie OS na starších hardwaroch i keď používajú niektoré rovnaký hardware tým nemyslím staršie iMacky ale napríklad 4 až 5 rokov staré čo výkonom bez problému zvládajú bežné veci. Začína mi to pripadať veľmi neseriózne aby 5 r. iMac za cenu cca 2000 € bol obmedzovaný.

    0
    0
  2. vacsina aplikacii co nieje este 64bit je aj tak stara a posledny update dostala pred x rokmi …a aj ked isla este tak padala alebo mala ine obmedzenia ak sa dala vobec este spustit na novsich ios a osx
    neda sa podporovat stale vsetko …
    ak si za nejaku zaplatil, kontaktujem apple linku a pozaduj vratenie penazi …ale nepochodis zrejme …
    developery su dostatocne skoro upozorneni, tiez maju svoje okno na otestovanie a upravenie

    s akou aplikaciou mas problem ?ios / osx ?

    0
    0
  3. Nemám problém s žiadnou app len komplet ich prístup ma štve. Konkrétne mám iMac 27 s i5 quadra core s  upgrade na 16 Gb RAM 512 SSD teda dostatočne výkonný iMac aby mohol zvládať momentálny najnovší OSX. No iMac čo mám je uvedený ako posledná verzia pre OSX Siera. Tieto ich výmyslí aby donútili ľudí kupovať nové drahé iMacky nevedú určite k tomu, že ľudia si budú ako v minulosti kupovať Apple zariadenia. A čo z toho vyplýva ak vezmeme v úvahu iné aspekty čo sú proti Apple ? Mne to vychádza, že už skončila doba kvality a obľúbenosti. Teda aspoň tu v SK. Mám rád Apple systémy a preto ma začína zaujímať táto ich politika čo pre SK trh nie je nič moc :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.