11 skvelých funkcií v iOS 11, o ktorých Apple nehovoril

Pondelková keynote bola po okraj naplnená novými produktami a funkciami. Nie všetko sa však do vyše dvojhodinovej prezentácie vošlo a v prípade iOS 11 to platí dvojnásobne.

Aj keď Apple ukázal redizajnovaný Control center, nový App Store, vylepšený multitasking na iPade a mnoho ďalšieho, desiatky ostatných funkcií vôbec nespomenul a zhrnul ich v zhluku hesiel na jednom slajde.

iOS 11 funkcie

iOS 11 je však už vonku v beta podobe a ľudia postupne objavujú všetky novinky v ňom. Vyberáme 11 najlepších, na ktoré sa môžete túto jeseň tešiť.

Jednoručná klávesnica

Užitočná hlavne na veľkých iPhonoch bude nová klávesnica, ktorá sa teraz posúva na bok pre lepší dosah palcom. Stačí podržať tlačidlo pre vyberanie jazyka klávesnice/emotikonov a všetky klávesy si môžete presunúť na ľavú, či pravú stranu.

iOS 11 klávesnica

Type to Siri

So Siri teraz môžete komunikovať aj pomocou textu. V nastaveniach prístupnosti pribudla nová možnosť, po ktorej aktivovaní môžete otázky svojej hlasovej asistentke zadávať aj potichu.

iOS 11 Type to Siri

Ovládacie centrum

Apple znova redizajnoval Ovládacie centrum a venoval mu značnú časť iOS segmentu. Čo však na pódiu nespomenul, je možnosť prispôsobiť si ho podľa seba. Konečne tak môžet odstrániť nepotrebné skratky, alebo aktivovať mobilné dáta potiahnutím po displeji. Podrobnejšie sme o funkcii písali v samostatnom článku.

Nahrávanie obrazovky

Medzi nové skratky, ktoré do Ovládacieho centra pribudli, nájdeme aj celkom nové funkcie. Doteraz ste na nahrávanie obrazovky iOS zariadenia potrebovali softvér tretej strany, alebo Mac. Teraz je funkcia vstavaná a doslova dve ťuknutia ďaleko.

Podpora pre QR kódy

QR kódy boli na keynote letmo spomenuté, Craig Federighi však zdôraznil ich využitie v Číne. Funkcia ale nie je geograficky obmedzená a využiť ju môže každý.

Zařízení s iOS 11 umí automaticky skenovat QR kódy přímo v aplikaci Fotoaparát

Anotácia screenshotov

Ďalšia funkcionalita, ktorej bola venovaná pozornosť, avšak s dôrazom na iPad Pro a Apple Pencil. Dobré správy – náhľad, anotácia a zdieľanie screenshotov funguje aj na iPhone a vyzerá nasledovne.

Drag and Drop pre iPhone

Ďalšia funkcia špecificky pre iPad je dostupná aj na iPhone. Obmedzená je však na novú aplikáciu Files, v ktorej môžete presúvať a organizovať súbory a zložky potiahnutím prsta.

Dizajnové zmeny

Veľké vizuálne zmeny, o ktorých sa hovorilo, sa napokon nekonali. To však neznamená, že systém neprešiel drobnými úpravami. Väčšina systémových aplikácií bola upravená po vzore minuloročného dizajnu Apple Music. Hrubé nadpisy teraz nájdeme aj v aplikáciách ako Nastavenia, Kontakty, Fotky, či Mail.

Ukazovateľ hlasitosti

Trvalo to len desať rokov, ale ukazovateľ hlasitosti konečne prestal zavadzať. Veľký popup, ktorý blokuje obrazovku a videá bol nahradený drobným ukazovateľom v pravom hornom rohu.

Nové možnosti úložiska

Zmenou prešla aj sekcia s informáciami o voľnom úložisku. Tá teraz graficky ukazuje, aký typ súborov zaberá najviac miesta. Pribudli tiež možnosti optimalizácie ako dočasné odkladanie nepoužívaných aplikácií a iMessage v cloude.

„Dark mode“

Čerešničkou na torte môže byť toľko očakávaný „Dark mode“. Nie je síce presne tým, čo ľudia chceli, funguje však podobne a potešiť môže všetkých fanúšikov tmavého rozhrania. V iOS 11 pribudla selektívna inverzia farieb naprieč systémom a nájsť ju môžete v nastaveniach prístupnosti.

iOS 11 dark mode

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.