Vyšla štvrtá beta iOS 10, prináša desiatky nových emoji a ďalšie zmeny

Apple dnes vývojárom sprístupnil v poradí už štvrtú beta verziu pripravovaného systému iOS 10. Najväčšou zmenou je viac než stovka nových emoji, ktoré sa sústredia na rovnoprávnosť pohlaví.

iOS 10 beta 4 je momentálne k dispozícii registrovaným vývojárom, v najbližších dňoch však Apple určite vydá aj verziu pre členov verejného beta testu. V systéme pribudli nasledujúce zmeny.

Emoji

iOS 10 beta 4 nové emoji

Nové emoji zahŕňajú predovšetkým variácie na tie súčasné. Pribudli ženské verzie súčasných emoji ako policajt, cyklista, plavec, či stavbár a naopak, mužské verzie masáže, či strihania vlasov. Nové emoji sú k dispozícii v rôznych odtieňoch kože.

Ide o reakciu na zmeny v štandarde Unicode, ktoré boli konzorciom implementované minulý mesiac. Všetky emoji dostali v štvrtej bete novú, matnejšiu textúru. Niektoré staršie emoji boli tiež redizajnované a pribudla napríklad aj dúhová vlajka.

iOS 10 beta 4 emoji
Nový vzhľad emoji vpravo, súčasný vzhľad vľavo.

Ovládacie centrum

Po prvom otvorení ovládacieho centra vás uvíta hláška, ktorá vysvetľuje nové umiestnenie ovládacích prvkov na jednotlivých kartách.

iOS 10 beta 4 ovládacie centrum

Haptic feedback a zvuky klávesnice

Apple odstránil nový typ vibrácie pri zamykaní telefónu, ktorý sa objavil v bete 3. Menšími úpravami taktiež prešli nové zvuky klávesnice. Tie ostali od bety 3 nezmenené, pribudli však dodatočné zvuky pre klávesy space, backspace, enter, shift a symboly/emoji.

Notifikačné centrum

Obrazovka s widgetmi, dostupná po posunutí prstom doprava, odteraz zobrazuje aj aktuálny deň a dátum.

iOS 10 beta 4 notifikačné centrum

Pozadia

Zmizli niektoré pozadia zo starších verzií iOS a znova sa objavila tapeta s fialovou oblohou a hviezdami z iOS 8.

Domácnosť

Karta s ovládacími prvkami pre aplikáciu Home dostala novú ikonografiu.

iOS 10 beta 4 home ikony

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.