Výrobná cena iPhonu SE sa odhaduje na 160 dolárov

Spoločnosť IHS iSuppli, ktorá má vo zvyku rozoberať Apple zariadenia a následne odhadovať výrobnú cenu ich hardvéru, sa pozrela aj na najnovší iPhone SE.

Výrobnú cenu jeho komponentov pritom odhaduje na necelých 160 amerických dolárov. Vďaka kombinácii hardvéru zo staršieho iPhonu 5s a novšieho iPhone 6 a 6s dokázal Apple na výrobe telefónu značne ušetriť, čo vysvetľuje jeho štartovaciu cenu 399 dolárov. Najdrahším komponentom zariadenia je údajne Gorilla Glass displej za 20 dolárov. Ide pritom o ten istý komponent ako v iPhone 5s, vďaka čomu jeho výrobná cena za dobu troch rokov klesla viac než o polovicu.

iphone-se-teardown-ihs
Zdroj: ihs.com

Na porovnanie, cenu iPhonu 5s pri jeho vydaní IHS odhadla na 199 dolárov a najnovšiu vlajkovú loď iPhone 6s Plus dokonca až na 236 dolárov. Marže telefónu sa ďalej navyšujú pri modeloch s vyššou pamäťou. Spoločnosť odhaduje, že na 64 GB modeli iPhonu SE vďaka značnému cenovému rozdielu a relatívne lacnej pamäti Apple zarobí až 89 dolárov navyše.

Napriek týmto odhadom je však veľmi ťažké uhádnuť presné zisky, aké z predaja telefónu plynú. Podobné analýzy neberú do úvahy ostatné dôležité výdavky ako napríklad vývoj a výskum produktov, reklamnú kampaň, softvér, distribúciu a ďalšie faktory. Tim Cook sa k podobným analýzam prednedávnom vyjadril s tým, že k presnosti majú veľmi ďaleko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť