Unikátny Apple-1 počítač bude predmetom aukcie, vydražiť by mohol až milión dolárov

apple-1-charitybuzz-auction2
Apple–1 síce nie je funkčný, stačilo by však zopár menších úprav a vrátil by sa do pôvodného stavu.

V lete roku 1976 zakladatelia spoločnosti Apple, Steve Jobs a Steve Wozniak, vyrobili a predali necelých 200 počítačov Apple-1. Dodnes je podľa všetkého zachovaných len okolo 60 týchto kúskov. Každý z nich má pritom niekoľko tisícovú hodnotu.

Aukčný portál CharityBuzz sa tento pondelok chystá spustiť dražbu jedného z najvzácnejších Apple-1 počítačov. Jeho hodnota by sa mohla vyšplhať až na jeden milión amerických dolárov.

celebration-apple-1-auction

Prezývaný aj ako “Celebration Apple–1”, tento model je podľa počítačového historika Coreyho Cohena jeden z najunikátnejších z celej série. Oproti ostatným, sériovo vyrábaným modelom, totiž obsahuje množstvo odlišných komponentov. Apple-1 sa nikdy nepredal ako čistá doska bez komponentov, čo pre CharityBuzz potvrdil aj sám Steve Wozniak. Vďaka tomu sa Cohen domnieva, že ide o jeden z vôbec prvých, ak nie prvý, vyrobený model Apple–1.

Počítač taktiež obsahuje kompletnú originálnu dokumentáciu a marketingové materiály.
Počítač obsahuje kompletnú originálnu dokumentáciu a marketingové materiály. Aj keď nie je funkčný, stačilo by len zopár menších úprav a vrátil by sa do pôvodného stavu.

Aukcia sa spustí v pondelok, 25. júla a bude trvať až do 25. augusta. Celebration Apple–1 bude 6. až 8. augusta vystavený na festivale Vintage Computer Festival West v Computer History Museum v kalifornskom Mountain View. CharityBuzz verí, že jeho hodnota by mohla presiahnuť milión dolárov. Desať percent týchto ziskov pritom poputuje na nadáciu pre pacientov s leukémiou a lymfomatózou.

“Doska Apple–1 nie je len kúskom histórie, ale kúskom umenia.” dodáva Cohen na videu nižšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.