Tvorcovia Siri plánujú predstaviť nového virtuálneho asistenta “Viv”

Dag Kittlaus a Adam Cheyer, zakladatelia spoločnosti Siri, ktorú Apple odkúpil a následne v roku 2011 implementoval do svojich zariadení, plánujú budúci týždeň predstaviť nového virtuálneho asistenta. Volať sa bude “Viv”.

Viv je novou generáciou umelej inteligencie a zvládať by mal oveľa pokročilejšie úlohy, podobne ako reálny ľudský asistent. Viv dokáže napríklad na základe jediného príkazu rezervovať miesto v reštaurácii a zároveň kúpiť lístky do kina – ak bude pritom kino vypredané, alebo reštaurácia plná, automaticky navrhne náhradu. Na vykonanie rovnakého úkonu by Siri potrebovala zadanie niekoľkých príkazov po sebe.

Veľká časť funkcionality Viv je podobne ako v prípade hlasovej asistentky Alexy od Amazonu umožnená integráciou so službami ako Uber, Florist One, SeatGuru, ZocDoc a GrubHub. Spoločnosť už rokuje aj s ďalšími službami a plánuje asistenta sprístupniť na viacerých zariadeniach, vrátane Smart TV a automobilov.

Zakladateľ spoločnosti Dag Kittlaus. Zdroj: washingtonpost.com
Zakladateľ spoločnosti Dag Kittlaus. Zdroj: washingtonpost.com

Kittlaus sa pre Washington Post vyjadril, že cieľom Viv je poskytnúť ľuďom prirodzený spôsob komunikácie so službami pomocou komplexných konverzácií, aké by mali napríklad so živými osobami. Na rovnakom princípe bola vybudovaná aj Siri, predtým než bola odkúpená Applom. “Steve (Jobs) mal s prvou verziou vlastné nápady, ktoré neboli vždy zlúčiteľné s našimi vlastnými predstavami.” dodal Kittlaus.

Viv sa už údajne snažili odkúpiť Google aj Facebook, no zatiaľ nie je jasné, či majú tvorcovia záujem svoju technológiu opäť predať veľkej spoločnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.