Teraz kúpiť, či počkať? Prehľad všetkých produktov od spoločnosti Apple

Uvažujete o kúpe nového iPhonu, iPadu alebo počítača Mac, avšak neviete či teraz, alebo máte ešte počkať? Prinášame vám prehľad všetkých dostupných produktov spoločnosti Apple.

IPhone je zodpovedný za viac ako polovicu tržieb spoločnosti Apple. Uvažujte o jeho kúpe a neviete sa rozhodnúť či teraz, alebo máte ešte počkať? Určitý podiel na tejto dileme má pravdepodobne aj chystaná marcová Keynote, počas ktorej očakávame predstavenie nových produktov a hlavne očakávaného iPhonu so 4” displejom, ktorý má nahradiť v portfóliu iPhone 5s.

“Let us loop you in” – Apple pozýva na prvú tohtoročnú prezentáciu

Stále môžete počuť nové zvesti o chystanom iPhone, iPade, hodiniek Apple Watch alebo aktualizovanej rade počítačov MacBook, avšak až do poslednej chvíle nie je nič isté a Apple si dobre stráži svoje cenné tajomstvá. Práve preto vám MacBlog prináša prehľad produktov spoločnosti Apple, ich veku a kedy možno očakávať novú verziu.

iPhone

S rôznych zdrojov prichádza najviac uniknutých informácií práve o produktoch so systémom iOS. V súčasnosti sú na trhu až tri generácie iPhonov. Tá najnovšia, iPhone 6s a 6s Plus bola predstavená v septembri roku 2015, okrem nej je na trhu predchodca iPhone 6 a 6 Plus z roku 2014 a najstarší iPhone 5s, ktorý bol predstavený ešte v roku 2013, ten je zároveň posledný model so 4” displejom.

iphone 5 6 6s

Práve pri iPhone 5s sa pozastavím, už tento pondelok 21.marca očakávame predstavenie jeho nástupcu, iPhonu SE. Ten by mal poskytnúť súčasný hardvér a konštrukciu so 4” displejom. Ak ste uvažovali práve o tomto najmenšom modely, odporúčam počkať minimálne do momentu, pokiaľ sa nebude predávať. Už teraz mnohí predajcovia ponúkajú iPhone 5s za skvelé ceny a s príchodom iPhonu 5 SE sa objavujú špekulácie, že by mala ešte klesnúť.

iPhone SE by mal stáť 400 až 500 dolárov, 5s zlacnie o polovicu

Apple je už niekoľko rokov verný svojej tradícií a nový iPhone 7 predstaví pravdepodobne v septembri tohto roku. Ak zvažujte kúpu súčasnej generácie iPhonu 6s alebo 6s Plus prípadne predchádzajúcej, nie je podľa nás dôvod čakať. Obidve majú dostatok výkonu pre všetky aplikácie a náročné 3D hry. Najväčší rozdiel vidíme v podpore 3D Touch, ktorú nájdeme len v najnovšom modely.

iPhone v e-shope iStores.

iPad

Pri iPade s 9,7” displejom je podobná situácia ako pri iPhone 5s, už tento pondelok očakávame predstavenie nového modelu. Aké vylepšenia prinesie, je zatiaľ len v rovine špekulácií a všetko sa dozvieme už za pár dní. Aj tu platí, že odporúčame počkať až do momentu, pokiaľ sa nezačne nový iPad predávať a očakávame zlacnenie iPadu Air 2.

ipad mini air pro

V portfóliu spoločnosti Apple sa nachádzajú ešte dva tablety. IPad Mini 4 a iPad Pro, ktoré boli predstavené počas jesennej Keynote. Ich nové verzie budú predstavené pravdepodobne niekedy v poslednom štvrťroku 2016.

iPad v e-shope iStores.

Počítače Mac

Súčasne iMacy s uhlopriečkou 21,5” a 27” boli predstavené v októbri roku 2015. V posledných rokoch udržiava Apple ročný aktualizačný cyklus týchto počítačov a to je dôvod, prečo očakávame nové verzie na jeseň.

imac mac mini mac pro

Podstatne menej pozornosti poskytuje Apple svojmu najvýkonnejšiemu modelu Mac Pro, ktorý bol predstavený v decembri 2013, avšak zatiaľ sa neobjavujú žiadne informácie o aktualizovanej verzii, Podobne je na tom aj Mac mini, ktorého súčasná generácia je na trhu od roku 2014.

iMac, Mac mini,a Mac Pro v e-shope iStores.

MacBook

Apple aktualizuje svoje notebooky zvyčajne na jar alebo v lete. Súčasné MacBooky Pro s Retinou (13” a 15”) a MacBook Air (11” a 13”) boli predstavené v marci roku 2015 a v apríli nasledoval nový 12” MacBook. Podobne to bude pravdepodobne aj tento rok a v blízkej budúcnosti očakávame ich aktualizované verzie.

macbook

Ak zvažujete kúpu nového notebooku nevidíme dôvod, prečo by ste mali čakať. Na poli procesorov nenastali zásadnejšie zmeny a preto neočakávame v nových verziách rapídny nárast výpočtového a ani grafického výkonu, rádovo v jednotkách percent. Podobne tu bude aj s cenou, ktorá je približne rovnaká a ani s príchodom nových verzií nenastane rapídne zlacňovanie.

MacBook, MacBook AirMacBook Pro v e-shope iStores.

Apple TV, Apple Watch a iPod

Po troch rokoch bola minulý rok na jedeň predstavená nová generácia Apple TV, ktorá dostala výkonnejší hardvér a hlavne podporu pre obchodu s aplikáciami App Store, vďaka čomu sa s nej stalo domáce multimediálne centrum ale aj herná konzola. Aj keď možno predpokladať, že Apple bude svoju set-tob boxu venovať v budúcnosti väčšiu pozornosť, novú Apple TV 5. generácie neočakávame tento rok, preto nemáte nad čím váhať a kupovať.

apple tv

Apple TV v e-shope iStores.

Najmladší produkt spoločnosti Apple zazrel svetlo sveta v apríli roku 2015. Áno, hovoríme o hodinkách Apple Watch. Ubehol takmer rok od ich predstavenia, ale na Slovensku nie sú stále oficiálne dostupné, len cez takzvaný šedý dovoz. Aj tento rok očakávame novú verziu Apple Watch, ale ich predstavenie vidíme niekedy na jeseň.

apple watcj

Niekdajšia hviezda z Cupertina, legendárny MP3 prehrávač iPod, je len na okraji pozornosti. Minulý rok Apple pochoval verziu Classic a pravdepodobne strednodobom horizonte čaká rovnaký osud aj ostatné verzie. Možno predbiehame, ale nie sú žiadne náznaky o nových verziách. IPod Schuffle štvrtej generácie bol predstavený v septembri roku 2010 a iPod Nano siedmej v septembri 2012.

Šiesta generácia iPodu Touch sa objavila v júli 2015, avšak neočakávame ročný aktualizačný cyklus ako je to pri iPhone, aj keď obidve zariadenia majú rovnaký operačný systém iOS.

ipod

iPod shuffle, iPod nano a iPod touch v e-shope iStores.

 

Na záver vám prinášame ešte tabuľku všetkých dostupných produktov, ich poslednej aktualizácie a našej predpovede, kedy očakávame nové verzie.

kupit tabulka

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť