Technologické spoločnosti budú rozhodovať o dešifrovaní svojich zariadení

Po kauze San Bernardino sa podpora pre šifrovaciu legislatívu v Spojených štátoch Amerických zoslabila a prinútila zákon, aby urobil určité zmeny. 

2620

16. februára 2016 nariadil americký federálny sudca spoločnosti Apple, aby pomohla FBI odomknúť iPhone, ktorý vlastnil Syed Farook. Farook bol uznaný vinný z teroristického útoku v San Bernardíne, ktorý si vyžiadal 14 obetí. Táto krvavá dráma sa stala na konci roku 2015.  (FBI požadovalo vytvorenie verzie iOS, ktorá by umožnila prístup k údajom v telefóne strelca. Táto verzia by pomocou elektronického zadávania hesla násilne vnikla do zariadenia.)

An iPhone is seen in Washington, Wednesday, Feb. 17, 2016.  The San Bernardino County-owned iPhone at the center of an unfolding high-profile legal battle between Apple Inc. and the U.S. government lacked a device management feature bought by the county that, if installed, would have allowed investigators easy and immediate access.  (AP Photo/Carolyn Kaster)

Apple okamžite zverejnil list, v ktorom označilo takýto krok, ako veľké nebezpečenstvo pre súkromie a bezpečnosť svojich zákazníkov. Spoločnosť taktiež vysvetli, že vytvorením takéhoto operačného systému by v nesprávnych rukách mohla viesť k neoprávnenému prístupu do akéhokoľvek zariadenia spoločnosti Apple. Zároveň by si FBI vytvorila takzvaný “master key” a obmedzovala by kohokoľvek súkromie bez ohľadu na jeho práva ochrany osobných údajov a bez jeho vedomia.

20160227_STD001_0

V apríli bolo organizáciou SIC (Senate Intelligence Committee) podaný návrh, aby legislatíva prinútila technické spoločnosti pomáhať pri dešifrovaní zariadení, ktoré boli akýmkoľvek spôsobom spojené s trestnou činnosťou. Po jeho zverejnení bol tento návrh ostro kritizovaný občanmi, bezpečnostnými technikmi a technologickou komunitou ako absurdný a nebezpečný.

iphone6-ios9-passcode-entry

Avšak, bola podpísaná dohoda, kde technické spoločnosti môžu napomôcť pri hlbších záujmoch, teda s dešifrovaním zariadení. Spoločnosti môžu napomôcť pri získavaní informácií a prekročení ľudských práv, iba vtedy ak to uznajú za vhodné a nevyhnutné. Táto dohoda bola podpísaná štyrmi poprednými technickými spoločnosťami ako je Apple, Microsoft, Google a Amazon.

iphone-apple-fbi-passcode-100645887-large

Aj keď sa všetky federálne agentúry (napríklad CIA, NSA) stiahli a naďalej sa neangažujú v dešifrovaní na verejnosti a snažia sa takýmto metódam straniť, FBI sa rozhodlo naďalej verejne požadovať dešifrovanie zariadení pre získanie dôkazov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.