Starosta mesta Cupertino kritizuje Apple za neplatenie daní

Barry Chang, starosta mesta Cupertino, v ktorom Apple sídli, spoločnosť v nedávnom interview kritizuje za nedostatočné platenie daní a ich odvádzanie cez zahraničné kanály.

V Cupertine sa okrem súčasnej centrály Applu nachádza aj jeho nové sídlo Campus 2, Chang však vraví, že napriek tomu spoločnosť odmieta mestu zaplatiť čo i len cent. “Majú veľké zisky a mali by sa s nimi podeliť s našim mestom, ale nespravia to. Zneužívajú nás.”

Podľa denníka The Guardian Apple vďaka dieram v systéme platí len 2,3% daň a medzi rokmi 2012 a 2013 Cupertinu vyplatili len 9,2 miliónov dolárov, napriek ziskom uložených v zahraničí, ktoré v tom čase presiahli hranicu 180 miliárd. Chang sa snažil od spoločnosti získať 100 miliónovú dotáciu na opravu starej mestskej infraštruktúry, avšak neúspešne.

Barry Chang. Zdroj: sfchronicle.com
Barry Chang. Zdroj: sfchronicle.com

Napriek otáznym praktikám je počínanie Applu plne v medziach zákonov, ktoré stanovuje americká vláda. Tie umožňujú spoločnosti napríklad založiť sídlo v krajinách ako Írsko a následne cez ne tunelovať všetky zisky do daňových rajov na Kajmanských ostrovoch a Bermudách. Koncom minulého roka sa Tim Cook na kritiku daňových počinov Applu vyjdaril, že ide o “totálne politické kecy” a navrhol tiež reformáciu amerických daňových zákonov, ktoré by spoločnosti neprikazovali firemnú daň až do výšky 40 %.

Update: Starosta Chang sa od zverejneného interview neskôr dištancoval a tvrdí, že reportéri ho museli nesprávne citovať. Veta “Zneužívajú nás.” bola konkrétne namierená na obyvateľov Cupertina a nie na Apple. Jeho jediný problém so spoločnosťou je údajne ich neochota prispieť na rekonštrukciu dopravného systému.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.