Služba iTunes Match je odteraz súčasťou Apple Music. Čo to znamená v praxi?

Apple ďalej pokračuje v pomalom zlepšovaní svojej hudobnej služby Apple Music a v rámci toho včera oznámil, že služba iTunes Match bude odteraz dostupná pre každého predplatiteľa Apple Music.

Jasným dôkazom toho, že Apple Music bola od svojho spustenia tak trochu nedomyslená, sú aj dve samostatné predplatné služby – iTunes Match a Apple Music. Tie doteraz ponúkali rozdielnu funkcionalitu, ktorá sa v niektorých veciach prekrývala a v iných zas nie, čo spôsobilo len ďalšie problémy a nejasnosti. Takže v čom je rozdiel medzi Match a Apple Music a čo pre zákazníka znamená ich zlúčenie?

iTunes Match

iTunes Match je služba, ktorú Apple spustil v roku 2011 a za 25 eur ročne vám umožňuje uskladniť si svoju vlastnú hudbu v iCloude tak, aby bola dostupná na všetkých vašich zariadeniach. Využíva na to takzvané “audio odtlačky”, teda vzorky hudby z vašej kolekcie, ktoré následne odošle na servery Applu. Tam sa tieto vzorky porovnajú so skladbami z iTunes Store a ak sa nájde zhoda, spárujú sa.

Výhodou takto spárovaných skladieb je, že si nemusíte do cloudu uploadovať celú svoju kolekciu. Plusom taktiež je, že po spárovaní máte k dispozícii rovnakú skladbu v kvalitnom formáte AAC s dátovým tokom 256kbs, ktorá je bez DRM ochrany a môžete si ju kedykoľvek stiahnuť, nezávisiac od toho, aký hudobný súbor ste mali pôvodne. Ak sa nejaká skladba nedokáže spárovať, bude jednoducho uploadovaná na serveri Applu vo svojom pôvodnom formáte. Treba tiež spomenúť, že uploadovaním hudby v hi-res formáte – napríklad FLAC, či Apple Lossless – sa skladba automaticky prekonvertuje do nižšieho dátového toku 256kbps.

iTunes-Match1

Apple Music

Apple Music ako súčasť svojho predplatného taktiež ponúka podobnú funkcionalitu. Skladby z vašej vlastnej kolekcie budú spárované so skladbami v Apple Music a následne dostupné na všetkých zariadeniach. V prípade, že daná skladba nie je v katalógu služby, uploaduje sa na servery Applu. Tu však máme jeden výrazný háčik.

Apple Music na párovanie skladieb doteraz nevyužívala technológiu odltačkov z iTunes Match a namiesto toho sa spoliehala na metadáta ako názvy piesní, albumov a interpreta. To spôsobilo len problémy, nakoľko hudba bola týmto spôsobom často zle spárovaná – skladby boli vymieňané za iné verzie, štúdiové nahrávky za live vystúpenia a tak ďalej. Skladby spárované a uploadované s Apple Music okrem toho ešte obsahovali DRM ochranu, čo znamenalo, že po ich opätovnom stiahnutí ste ich nemohli prehrať mimo Apple Music.

Apple Music a iTunes Match ste si mohli predplatiť simultánne, čím sa navzájom doplňovali – skladby ste mali k dispozícii bez DRM ochrany a predišlo sa tiež problémom s nesprávnym párovaním. To však znamenalo okrem mesačného poplatku 6 eur pridať aj ďalší v podobe 25 eur ročne.

Zlúčenie služieb

Apple však včera oznámil, že všetky výhody služby iTunes Match – párovanie pomocou audio odtlačkov a absencia DRM ochrany – budú odteraz sprístupnené každému predplatiteľovi Apple Music. Je očividné, že takto to malo byť od samého začiatku. Apple by tak predišiel zbytočným problémom, ktoré sprevádzali spustenie služby a zákazníci by mali o starosť menej.

apple_music_macbook_ipod_ipad

Spoločnosť vraví, že sprístupnenie tejto funkcionality bude postupné a predplatitelia služby by sa mali dočkať v nasledujúcich mesiacoch. Apple funkciu automaticky sprístupňuje približne 1 % až 2 % používateľov denne, takže svoje iTunes Match predplatné hneď nezahadzujte. Keď však bude migrácia kompletná, kľudne službu nechajte vypršať – za predpokladu, že využívate Apple Music, ju už nebudete potrebovať.

Pre všetkých ostatných predplatiteľov ide taktiež o dobré správy. Spárované skladby v iTunes by sa mali v blízkej dobe automaticky aktualizovať a dostať status Matched, čím by sa mala nielen prehrávať ich správna verzia, ale taktiež sprístupniť súbor bez DRM ochrany.

iTunes Match bude naďalej dostupná aj ako samostatná služba pre všetkých, ktorí nemajú záujem o predplatné Apple Music.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.