Predaje Macov neustále rastú, aj napriek celkovému úpadku PC trhu

Podľa najnovších údajov analytickej spoločnosti Gartner je Apple za uplynulý rok jediným výrobcom osobných počítačov, ktorého predaje nie sú v mínuse. Kalifornský gigant sa tak stal celosvetovo piatym najpredávanejším výrobcom počítačov, po spoločnostiach ako Lenovo, HP, Dell a Asus. Oproti minulému roku totiž predbehol upadajúci Acer.

Počas štvrtého kvartálu 2015 Apple predal 5,7 miliónov Macov, čo tvorí 7,5 % trhu. Na porovnanie, v roku 2014 išlo o 5,5 milióna kusov a 6,7 % trhu. Celosvetové predaje osobných počítačov v minulom roku tvorili 75,7 milióna, čo je až 8% pokles oproti rovnakému obdobiu za rok 2014.

gartner_4Q15_global

Na území Spojených štátov sa Applu darí ešte viac. S 11,6% podielom na trhu ide po spoločnostiach HP a Dell o tretieho najväčšieho výrobcu. Z roku na rok totiž firma zaznamenala až 6,5% nárast predaja.

gartner_4Q15_us

Gartner predpovedá, že predaje Macov za celý kalendárny rok 2015 sa pohybovali okolo 20,7 miliónov kusov, patrný nárast z 19,6 miliónov v roku 2014. Celosvetovo si tak Apple drží 7,2% podiel na trhu. Na prvom mieste sa umiestnilo Lenovo s 57 miliónmi predaných kusov, za ním nasleduje HP s 52 miliónmi, Dell s 39 miliónmi a Asus s 21 miliónmi.

Predaje Macov sú už dlhšiu dobu na pomalom, no neustálom vzostupe. A ani v roku 2016 tomu zrejme nebude inak – už v najbližších mesiacoch by mal Apple predstaviť nové generácie svojej notebookovej línie. Očakávame redizajnované MacBooky Pro a taktiež prechod celej rady na rýchlejšie a úspornejšie procesory Skylake od Intelu.

Zdroj: Gartner, MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.