Návod: ako už teraz vyskúšať macOS Sierra

Vydanie nového operačného systému pre počítače Mac od spoločnosti Apple očakávame niekedy na jeseň, avšak vďaka Appe Beta Programu ho môžete už teraz vyskúšať. Pripravili sme si pre vás návod, ako vytvoriť inštalačný USB kľúč macOS Sierra a ako ho nainštalovať na váš počítač.

macOS Sierra konečne prináša hlasovú asistentku Siri aj na počítače Mac. Ak ste aj vy netrpezlivý a chcete už teraz vyskúšať nový operačný systém z dielne Applu s jeho novými funkciami, tak pre vás prinášame návod, ako si jednoducho vytvoriť USB kľúč s beta verziou macOS Siera a nainštalovať ju na váš Mac.

Apple používa svoj digitálny obchod App Store na distribúciu softvéru, vrátane svojho operačného systému pre počítače Mac. Týka sa to aj jeho betaverzií.

Na jednej strane je to jednoduché, avšak problém vzniká, pokiaľ chcete nový operačný systém inštalovať na viacero počítačov. V tomto prípade musíte na každom z nich sťahovať inštalačný súbor, ktorý ma rádovo niekoľko GB, čo pri pomalšom internete môže môže trvať niekoľko hodín.

Možno sa pýtate, prečo by ste mali vytvárať USB inštalačný kľúč s beta verziou macOS Sierra, tak vám dáme pár príkladov:

  • ak ste zvedavý aký bude nový operačný systém macOS Sierra, tak ho môžete už teraz vyskúšať aj s mnohými novinkami, vrátane Siri. Beta verzie sú už pomerne dosť spoľahlivé a navyše prejdete automaticky na finálnu verziu, len sa vám stiahne update.
  • ako sme už spomínali, v prípade ak máte viacero počítačov Mac, nemusíte na každom z nich sťahovať inštalačný súbor.
  • pokiaľ máte nejaké problémy so systémom, čistá inštalácia macOS Sierra z USB kľúča by ich mala vyriešiť.

Upozornenie!

Pred samotnou inštaláciou odporúčame zálohovať všetky vaše súbory na externý disk, prípadne použiť aplikáciu Time Machine, ktorú nájdete vo vašom operačnom systéme.

Zoznam podporovaných zariadení

– iMac 2009 a novší

– MacBook 2009 a novší

– MacBook Pro 2010 a novší

– MacBook Air 2010 a novší

– Mac Pro 2010 a novší

– Mac Mini 2010 a novší

1. krok: príprava USB kľúča

Budete potrebovať USB kľúč alebo externý disk s kapacitou minimálne 8 GB. Dajte pozor, aby ste nemali na pamäťovom médiu žiadne dôležité súbory, pretože ho bude nutné naformátovať.

macos sierra usb format

Zapojte ho ho do Macu a spustíte aplikáciu “Disková utilita”. Vyberte USB kľúč a kliknite na “Vymazať”. Do Názvu zadajte: Untitled (z ang. nepomenovaný), Formát vyberte: OS X Extended (Journaled) a Schému: Mapa partícií GUID.

2. krok: registrácia do Apple beta programu a sťahovanie macOS Sierra

Na stránke beta.apple.com si vytvorte účet. Po prihlásení v časti “Get Started” (začíname) kliknite na “enroll your Mac” (zaregistruj svoj Mac).

macos sierra code

V bode 2 kliknite na Redeem Code (použiť kód). Následne sa vám otvorí App Store a začne sa sťahovať beta verzia macOS Sierra.

macos sierra app store

Dôležite upozornenie! Inštalačný súbor sa uloží do aplikácií vo vašom Macu a nemôžete ho presunúť, pretože v príkaz v ďalšom kroku bude odkazovať práve na toto umiestenie.

3. krok: vytvorenie USB inštalátora macOS Sierra

Otvorte si Terminál a vložte nasledujúci príkaz:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra\ Public\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra\ Public\ Beta.app

macos sierra terminal4. krok: inštalácia macOS SIerra

Posledný krok je samotná inštalácia OS X El Capitan. Reštartujte váš počítač Mac a pri jeho spustení držte klávesu “alt”. Zobrazí sa vám výber štartovacieho disku. Zvoľte možnosť Install macOS Sierra Public beta a stlačte Enter.

macos sierra alt

Váš Mac začne štartovať a načítavať dáta z USB kľúča. Po chvíli sa zobrazí nasledujúca obrazovka.

macos sierra obrazovka

Pokiaľ chcete vykonať čistú inštaláciu zvoľte najskôr Diskovú utilitu, v ktorej môžete naformátovať harddisk a vymazať všetky dáta. Z ľavej strany zvoľte váš HDD a kliknite na Vymazať.

macos sierra format hdd

Po dokončení sa môžete vrhnúť už do samotnej inštalácie. V úvodnej obrazovke vyberte Inštalátor macOS a kliknite na Pokračovať.

macos sierra instal

A už vás víta inštalátor, stači sa riadiť pokynmi na obrazovke. V prípade ak potrebujete radu vyskúšajte naše diskusné fórum alebo napíšte komentár.

macos sierra welcome

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.