Mac Event 2016: Nový MacBook Pro prináša interaktívny Touch Bar a Thunderbolt 3 konektivitu

Čakanie je u konca. Apple práve predstavil najnovšiu generáciu MacBooku Pro, ktorý prichádza s novým dizajnom, dotykovým panelom nad klávesnicou a kombinovanými USB-C/Thunderbolt 3 portami.

Predstavenie sa aj napriek skromným priestorom v Cupertinskom Town Hall nezaobišlo bez akejsi pompéznosti. Phil Schiller nám pripomenul, že je to už 25 rokov, čo Apple uviedol na trh svoj prvý laptop, vtedy ešte pod názvom PowerBook. Išlo o inovatívne zariadenie, rovnako ako aj tohtoročný MacBook Pro.

Dizajn

Prešli štyri roky od predstavenia unibody hliníkového dizajnu do pribudnutia Retina displeju, a rovnaké štyri roky prešli odvtedy do dneška. MacBook Pro je opäť o niečo tenší, stále konštruovaný z pevného hliníku a stále, podľa Shillerových slov, zlatým štandardom v notebookoch.

Laptop bude dostupný v dvoch tradičných veľkostiach – 13 a 15 palcov. 13“ model je tenký 14,9 mm, teda o 17 % menej ako predošlá generácia a váži 1,36 kg. 15” model je tenký 15,5 mm, o 14 % menej ako predošlá generácia a váži 1,81 kg.

apple-macbook-pro-event-20161027-8092

Nové laptopy si berú príklad od 12″ MacBooku, ktorý bol predstavený pred vyše rokom. Priestor pod klávesnicouokupuje obrovský Force Touch touchpad, ktorý je teraz dvakrát taký veľký, ako predtým. Umožňuje to práve haptická odozva, bez nej by sa tak veľká plocha jednoducho nedala pohodlne stláčať.

Z malého MacBooku si berie aj klávesnicu, ktorá prináša rovnaký motýlikový dizajn jednotlivých kláves. Ide však o druhú generáciu tejto technológie, ktorá by mala byť responzívnejšia a príjemnejšia na dotyk.

https://www.youtube.com/watch?v=WVPRkcczXCY

Touch Bar

Klávesnici dominuje nový dotykový panel umiestnený nad klávesami. Volá sa Touch Bar a nahradzuje hardvérove funkčné klávesy. Ide o Retina OLED displej s podporou multi-touch a gestami.

Jeho využitie bude podľa prezentácie skutočne všestranné. Okrem štandarných systémových funkcií ako ovládanie hlasitosti, jasu a prehrávanej hudby sa na ňom budú v jednotlivých aplikáciách zobrazovať špecializované navigačné prvky.

apple-macbook-event-20161027-8245

Apple demonštroval, ako bude novinka fungovať v jednotlivých aplikáciách ako Safari, Mail, Fotky a dokonca aj softvéri tretích strán ako Photoshop. V Safari vám napríklad ponúkne náhľady otvorených tabov, ikony obľúbených záložiek, či tlačidlo na otvorenie nového tabu. Pri písaní textu vám vyhodí predikciu slov podobne ako na iPhone, alebo základné formátovanie písma.

Pri prezeraí fotiek zas zobrazí náhľady, po ktorých môžete horizontálne skrolovať, pri prehrávaní videa ovládacie prvky a jednoduché pretáčanie. Virtuálne klávesy sa budú dať prispôsobiť. Stačí v nastaveniach pretiahnuť jednotlivé tlačidlá z displeja na panel, podobne ako by ste to robili napríklad s toolbarom v Safari. Customizovať budete môcť aj systémové funkcie. Priaznivcov tradičných funkčných kláves zase poteší ich zobrazenie podržaním klávesy fn.

apple-macbook-event-20161027-8121

Veľkú časť prezentácie Apple venoval aj využitiu nového Touch Baru v aplikáciách tretích strán. Videli sme jeho využitie pri strihaní videa vo Final Cut Pro, úprave fotiek vo Photoshope, či v hudobnej aplikácií DJ Pro. Aplikácie by mali prísť s podporou pre Touch Bar ešte koncom tohto roka, pridať by sa mal aj Microsoft so svojim kancelárskym balíkom Office.

Touch ID

Nový Touch Bar dopĺňa senzor odtlačkov prstov umiestnený na pravej strane, namiesto zapínacieho tlačidla. Rovnako ako na iPhone, ide o senzor druhej generácie, zakrýva ho zafírové sklíčko a váš odtlačok uchováva v zabezpečenom čipe, ktorý spoločnosť pomenovala Apple T1.

Touch ID umožní platby cez Apple Pay priamo v Safari na Macu, bez potvrdzovania na spárovanom iPhone. Bonusom bude taktiež automatické prepínanie používateľov jednoduchým priložením prsta na skener.

apple-macbook-event-20161027-8178

Displej a hardvér

Nové MacBooky majú opäť o niečo kvalitnejšie zobrazovacie panely. Apple sa chváli, že ide o najlepšie displeje, aké sa na Macu doteraz objavili. Sú o 67 % jasnejšie a 67 % kontrastnejšie ako ich predchodcovia a ponúkajú tiež rozšírený farebný gamut.

Čo sa týka samotného železa, laptopy bežia na Intel Skylake čipoch. V prípade 15“ modelu ide o štvorjadrový Core i7, ktorý dopĺňa grafická karta Radeon Pro s Polaris architektúrou a pamäťou až do 4 GB. Novinkou je úložisko až do veľkosti 2 TB. Pri 13” modeli máme na výber Core i5 a i7 procesory, spolu s integrovanou Intel Iris grafikou.

Oba modely dostanú pamäte RAM s frekvenciou 2133 MHz, ultrarýchle SSD flash úložisko až do 3,1 GB/s, novú termálnu architektúru a kvalitnejšie stereo reproduktory.

snimka-obrazovky-2016-10-27-o-19-52-28

Porty

Dostávame sa ku najkontroverznejšej novinke MacBookov. V duchu 12″ modelu ponúkajú novinky okrem 3,5 mm audio jacku len jeden typ portu. Ide o kombinovaný USB-C Thunderbolt 3 port, ktorý súčasne zvláda napájanie, USB konektivitu, Thunderbolt, HDMI, VGA a DisplayPort.

Tieto porty na tele notebooku nájdeme celkom štyri – dva na obidvoch stranách. Ponúkajú štandard USB 3.1 druhej generácie s rýchlosťou 40 GB/s. Apple možnosti týchto portov demonštroval pripojením dvoch 5K Retina displejov od LG pomocou jedného kábla a následné pripojenie ďalšieho príslušenstva ako napríklad RAID úložiska.

snimka-obrazovky-2016-10-27-o-19-54-17

Práve o tomto displeji sa v uplynlých dňoch špekulovalo ako o náhrade samostatného Retina monitora od Applu? Znamená to koniec fantáziám o nasledovníkovi Thunderbolt displeja? LG UltraFine 5K Display ponúkne 3 USB-C porty, spolu so zabudovaným mikrofónom a kamerou. Pripájať sa bude jedným káblom a poslúži tak ako užitočný hub pre váš laptop.

Celá situácia s konektivitou trochu pripomína odstránenie slúchadlového jacku na iPhone 7. Profíci určite ocenia výdobytky novej generácie Thunderboltu, na druhej strane sa musíme rozlúčiť so starými konektormi, alebo si zadovážiť adaptéry.

Dostupnosť a cena

Popri hlavných aktéroch večera Apple predstavil aj tretí model MacBooku Pro. Ideo 13″ variantu bez dotykového Touch Baru, Touch ID a s dvoma Thunderbolt 3 portami.

Apple ním chce nahradiť starnúci MacBook Air. Nový model je kompaktnejší, tenší, zaberá menej miesta na stole a váži rovnako. Air by mal byť v ponuke aj naďalej, bližšie informácie však zatiaľ nemáme. Lineup bude dopĺňať dobre známy 12″ MacBook.

snimka-obrazovky-2016-10-27-o-20-19-52

Nové Macy nebudú najlacnejšie. Lacnejší 13“ variant bude stáť 1,499 dolárov, variant s Touch Barom 1,799 dolárov a 15” model 2,399 dolárov. Ide o základné konfigurácie, po novom začínajú na 8 GB RAM, 256 GB SSD. Pri 15″ modeli dostaneme v základe 16 GB RAM.

V Európe budú nové notebooky ešte o niečo drahšie. Na nemeckom Apple Store stojí základný 13“ model 1,699 eur a Touch Bar/Touch ID 13” model 1,999 eur/2,199 eur (podľa konfigurácie). Za 15″ model si zaplatíme od 2,699 do 3,199 eur.

MacBooky sú dostupné na objednávku už od dnes. Základný 13″ model sa odosiela ihneď, pri zvyšných dvoch modeloch si bude treba počkať dva až tri týždne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.