Jimmy Iovine: Apple Music bola príliš ambiciózna

Zdroj: http://appleinsider.com/articles/15/10/07/jimmy-iovine-rails-against-freemium-price-model-says-most-tech-companies-are-culturally-inept

S novým Applom prišla aj väčšia otvorenosť. Preto nie je náhoda, že môžeme častokrát čítať rozhovory s niekým z vedenia, či už je to Tim Cook, Craig Federighi alebo Jony Ive. Alebo aj Jimmy Iovine, spoluzakladateľ Beats, otec Apple Music a významná osobnosť hudobného priemyslu.

Najnovšie poskytol rozhovor pre BuzzFeed News, v ktorom sa zamerali na redesign a niektoré novinky v novej Apple Music. S Apple Music 2.0 chcel Apple reagovať mimo iného aj na kritiku, ktorej Apple čelil za exkluzivity.

Len krátko po tom, ako Frank Ocean vypustil svoj nový album Blonde do Apple Music, tak firma Universal Music Group odstúpila od exkluzivít pre Apple Music. Zmluva, ktorú má Frank Ocean s Applom, je voči nemu totiž veľmi ústretová a dovoľuje mu nezávisle vydávať hudbu v Apple Music. Kvôli tomu sa objavili špekulácie, že Apple chce porušiť svoju dohodu s Apple Records, vydavateľstvom, pod ktorým svoju hudbu vydávali The Beatles.

beatles_nowonitunes

Jimmy Iovine povedal, že Apple nemá v pláne stať sa hudobným vydavateľstvom, ale na druhú stranu nepozná lepší spôsob, ako umožniť Apple Music vytvárať a distribuovať skvelú hudbu. „Dali sme do toho veľa, mali sme nejaké skutočné úspechy a vždy sa snažíme udržiavať náš koniec partnerstva. Vidíme, čo sa dá robiť a vždy, keď sa nám podarí vybaviť exkluzivitu, tak sa naučíme niečo nové,“ povedal Iovine. Nevie, že či exkluzivity dokážu zničiť hudobný priemysel, ale tvrdí, že bezplatné streamovanie určite áno. “Držitelia práv, nech už je to ktokoľvek, by s tým mali niečo robiť, pretože je tam veľa bezplatnej hudby a to je problém.” Podľa Iovina je momentálne k dispozícii tak veľa bezplatnej hudby, že ľudia nevedia, či si vôbec majú predplatiť nejakú hudobnú službu.

apple-music-spotify

Pomôcť v tejto otázke by mohol redesign Apple Music, keďže nová verzia služba využíva väčšie fonty a zjednodušené prostredie, ktoré ide v ústrety začiatočníkom a starším ľuďom. Priaznivou zmenou bolo napríklad presunutie Mojej hudby na začiatok menu. K ďalším novinkám patria napríklad nové playlisty generované pomocou algoritmov. Tie berú do úvahy napríklad hudobné dáta v iTunes knižnici, vaše obľúbené skladby a počet prehratí u rôznych skladieb. Apple samozrejme pripravuje nejaké ďalšie zmeny.

Jimmy Iovine však priznáva, že prvá verzia Apple Music bola možno až príliš ambiciózna. Tvrdí, že Apple do nej zrejme pridal moc vecí a vypustil ich moc skoro. Spoločnosť preto teraz napravuje veci, ktoré jej prišli v prvotnej verzii zle spravené. Pomaly teda zdokonaľuje aktuálnu službu, no zároveň potichu pracuje na niekoľkých novinkách, ktoré podľa Jimmyho “nikto nebude čakať”. My môžeme len špekulovať, o čo sa môže jednať, ale pokojne to môže súvisieť s televíziou a videom. Spoločnosť si napríklad kúpila práva na seriál Carpool Karaoke a zároveň pripravuje video-seriály Vital Signs w/ Dr. Dre a Planet of the Apps. Je preto možné, že sa Apple Music rozšíri aj o službu Apple Video.

apple music

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.