iPod oslavuje 15 rokov

Dnešný deň je pre Apple veľmi významný. Presne pred 15 rokmi totiž Steve Jobs vyšiel na pódium v malej konferenčnej hale v Cupertine, aby predviedol svetu najnovší vynález. Dnes Apple predstavil iPod. Dnes sa takmer skrachovaná spoločnosť dostala znovu k životu.

1000 skladieb vo vrecku. Presne to je to, čím Apple dokázal spraviť z napohľad obyčajného MP3 prehrávača populárnu záležitosť. Každý mal iPod. Dokonca aj vtedajší prezident Bush čelil otázke, akú hudbu má vo svojom iPode. Apple dokázal niečo jedinečné. Veľmi tomu isto napomohlo intuitívne ovládanie, kde sa dalo prostredie ovládať s pomocou staromódneho kolečka. Takého, aké ste vídali cez prázdniny na babkinom telefóne. Plus mal veľmi dobrú kvalitu zvuku, čo ale samozrejme záviselo aj od kvality skladieb, ktoré ste si kúpili prepálili z CD do počítača. Tu ešte iTunes Store neexistoval a Apple ani nerátal, že by niečo také niekedy otvoril.

Narozdiel od discmanov, walkmanov a bežných MP3-iek dokázal iPod uchovávať gigantické množstvo skladieb. S discmanom ste brali kapsu a niekoľko CD (ktoré ste aj nechtiac poškriabali), walkman vás pre zmenu nútil nosiť hrubé kazety. MP3-ky mali malú kapacitu kvôli snahe zachovať kompaktné rozmery. Aj preto ste si tam dali možno 10-15 albumov. iPod však ponúkal 5GB disk, na ktorý sa vám zmestila celá vaša hudobná knižnica. Malo to však aj svoje temné stránky: Museli ste mať Mac. Žiaden iTunes pre Windows vtedy neexistoval. Steve Jobs totiž veril, že najlepšiu skúsenosť budú mať užívatelia práve v kombinácii iPod+Mac. Predaje iPodov sa však po uvoľnení iTunes na Windows drasticky zvýšili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.