Black alebo Jet Black: Porovnali sme nové farebné varianty iPhone 7

Po niekoľkých rokoch tu konečne máme čierny iPhone. A to hneď dva. Populárne vesmírnošedé farebné prevedenie totiž tento rok nahradila čiernočierna v matnej, i lesklej verzii. Aký je iPhone 7 v novom tmavom kabátiku?

Majitelia bielych iPhonov sa už istý čas potýkajú s dilemou, ktorú z troch dostupných farieb si zvoliť. Teraz sa k nim však pridávajú aj fanúšikovia čiernych rámikov. Obe z nových variánt sú veľmi elegantné, nenápadné a zároveň osviežujúce. Ak ste sa ešte stále nerozhodli pre jednu z nich, čítajte naše porovnanie oboch modelov.

Black.

Každému sa páčil päťkový “Darth Vader” iPhone z roku 2012. Čierny eloxovaný hliník s nádychom do modra mal však vďaka brúseným okrajom tendenciu po čase vyzerať ako dobre obitý Millenium Falcon. Aj preto ho možno Apple hneď o rok na to vymenil za šedú.

Práve na päťku si človek pri pohľade na iPhone 7 spomenie, napriek tomu, že svojim vzhľadom evokuje skôr čierny iPod Touch. Je však elegantnejší. Plastové pásy antén sú po novom len na hornej a spodnej hrane a takmer ich nevidno. Prerábky sa dočkala aj šošovka fotoaparátu, ktorá je teraz zapustená priamo do hliníkového tela.

img_9611

Oproti šestke v space gray úprave je nový finiš taktiež o niečo príjemnejší na dotyk a trochu menej sa kĺže. Odtlačky prstov nie sú tak zjavné ako v prípade lesklého modelu, o to ťažšie sa však dávajú dole. Matný povrch pekne odráža okolité svetlo a pod slnkom čierna dostáva jemný hnedo-fialový nádych. Hliník je anodizovaný naozaj do hĺbky a nemusíte sa báť, že bude telefón po pár dňoch vyzerať ako keby cestoval na Mars a späť.

To však neznamená, že sa povrchová úprava nemôže odrieť a neukáže sa surový strieborný hliník pod ňou. Práve to sa stalo aj nášmu recenzovanému kusu po kontakte s kovovým predmetom (spodná hrana na fotkách). Škrabanec, ktorý by ste si na striebornej, či šedej verzii stova všimli, tu totiž svieti.

Jet Black.

Eso v rukáve Apple vytiahol pri novej, ultralesklej variante Jet Black. Ide o rovnaký hliník, aký je použítý pri ostatných produktoch, aj keď na pohľad a dotyk evokuje skôr plastový iPhone 3G, či klavírny lak. Môže za to špeciálny proces povrchovej úpravy, ktorému šéfdizajnér Jony Ive venoval bezmála polovicu produktového videa.

Lesk je však slabé slovo. Jet Black je doslova čiernym zrkadlom, v ktorom sa uvidíte lepšie ako v skle zhasnutého displeja. iPhone tak vizuálne tvorí jednoliaty celok, v ktorom na prvý pohľad veľmi ťažko odlíšiť jednotlivé časti – či už zahnuté sklíčko displeja, či plastovné antény. To však taktiež znamená, že viditeľný bude každý jeden odtlačok a nečistota. Napriek tomu sa v ruke vôbec nedrží zle, práve naopak. Kĺže sa znateľne menej ako ostatné matné verzie.

IMG_9623

Apple na svojich stránkach odporúča ochranný obal, hlavne kvôli veľkej náchylnosti na škrabance. Nám sa za pár dní testovania telefón nepodarilo výraznejšie poškrabať, na druhej strane sme ho nepodrobili nástrahám každodenného používania, či miniatúrnym nečistotám vo vrecku nohavíc. Práve tie budú zrejme najväčším nepriateľom nového finišu.

Pod správnym uhlom svetla si môžete pozorným okom všimnúť hneď niekoľko mikroškrabancov, a to aj na prakticky novom kuse. Je ťažké predpovedať, ako bude iPhone vyzerať po niekoľkých mesiacoch bežného používania, škrabance sú však niečo, s čím musíte rátať. Môžete si naň kúpiť obal, trochu sa tým však stráca význam nového vzhľadu.

Jet Black dostanete s peknou čiernou krabičkou.
Jet Black dostanete s peknou čiernou krabičkou.

Jet Black okrem toho trápia aj ďalšie komplikácie. Vďaka náročnosti a nákladom na výrobu je dostupný len pri vyšších modeloch s 128 GB a 256 GB pamäťou a aj to len vo veľmi obmedzených skladových zásobách.

Voľba je na vás

Každá z nových povrchových úprav vyzerá v praxi veľmi dobre, každá však prináša svoje pre a proti. Jet Black je veľmi netradičný a zaujímavý, na propagačných snímkach – teda bez odtlačkov – však pôsobí o niečo lepšie. Matná čierna je zas overenou klasikou, ktorá nenadchne, no vonkoncom nikoho neurazí.

img_9765

Minimalistický dizajn čiernych sedmičiek taktiež možno naznačuje na ďalšie smerovanie telefónu od Applu. Už budúci rok by sme mali dostať len displej – bez home buttonu a so zredukovanými okrajmi. Hovorí sa taktiež o “nových” materiáloch, po vzore legendárnej štvorky sa očakáva kombinácia skla a nerezovej oceľe.

Za zapožičanie iPhonu 7 v Jet Black variante ďakujeme najväčšiemu pozáručnému servisu na Slovensku, firme PCexpres.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.