iOS 10 vyjde už 13. septembra

Apple na dnešnej keynote oznámil, že finálna verzia iOS 10 sa dostane na verejnosť už v utorok, 13. septembra. Vývojári majú medzitým prístup k dokončenej golden master verzii.

Systém obsahuje množstvo noviniek a aj zmien v užívateľskom rozhraní ako napríklad vynovenú aplikáciu Správy, widgety, redizajnované Ovládacie centrum, novú aplikáciu Hudba a omnoho viac.

Jednou z hlavných aktualizácií v iOS je aplikácia Správy. Užívatelia majú od teraz možnosť odoslať správy s efektmi ako napríklad “neviditeľný atrament” a taktiež môžu odoslať správu s dynamickým pozadím ako napríklad padajúce hviezdy, konfety alebo balóny. Pridaná je aj podpora pre GIF klávesnicu, nové rozhranie pre pridávanie médií a po novom aj ľahké odosielanie skladieb z Apple Music aplikácie.

ios-10-dostupnost

Dodatočne, iOS 10 obsahuje aj redizajnovanú uzamknutú plochu. Zmizla nám ikonická “Slide to Unlock” (odomknúť posunutím) správa a nahradí ju “Press home to unlock” (stlačte domov pre odomknutie). Apple sa tým uistil, že užívatelia už nestratia dôležité upozornenia na zamknutej ploche tým že by odomkli iPhone posunutím.

Pridaná je v iOS 10 aj podpora pre widgety, ktorá pri potiahnutí prstom doľava na zamknutej ploche zobrazí miniatúrne informácie z aplikácií ako je napríklad Activity progress, Pripomienky a Akcie. Ďalšia z aplikácií, ktorá prešla kompletnou prerábkou, je aplikácia Fotky. ACV (Advenced Computer Vision)  prináša neuveriteľné precízne zaostrenie na objekty, scény a rozpoznávanie tvárí. Aplikácia fotky zároveň vyhľadáva fotografie lokálne uložené na zariadení, aby ich mohla priradiť do novej sekcie Memories (spomienky) a tak zvýrazniť dôležité udalosti alebo výlety.

ios-10-notification-center-cleart-alert-iphone-screenshot-001-1200x803

Hlasový asistent Siri taktiež získa nové funkcie a bude vám schopný pomáhať oveľa viac. Apple nám tiež predstavil novú aplikáciu, ktorá bude schopná ovládať všetky vaše smart zairadenia v domácnosti ako napríklad osvetlenie, rolety a podobne. Aplikácia sa nazýva Home a jedná sa o vstavanú aplikáciu. V aplikácií telefón vzikla aj integrácia pre WhatsApp. To znamená že od teraz nemusíte prechdázať z jednej aplikácie do druhej, ale máte všetko pod vaším palcom.

Môžete si pozrieť aj video, v ktorom vám sama spoločnosť Apple predstaví novinky v iOS 10 v skratke:

Aplikácia Hudba tiež získala nový dizajn a funkcie v iOS 10. Sekcia Connect, ktorá mala byť samostatná sa priradila ku sekcii For You. Konečne sme sa dočkali aj podpory pre ukážku textu piesne, po ktorom sme tak dlho túžili. Z pohľadu dizajnu sú písmená zvýraznené a väčšie. redizajnu sa dočkala aj sekcia Now playing. iOS 10 je aktuálne dostupná ako GM verzia pre vývojárov. Oficiálnej verzie pre verejnosť sa dočkáme 13. septembra 2016.

2425168_apple-iphone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.