iMyfone Umate – uvoľnite priestor na svojom iPhone jednoducho a rýchlo

Úložný priestor je aj v súčasnosti pre väčšinu používateľov nedostatkovým tovarom. Aj keď sa stále viac služieb spolieha na cloudové úložiská a kapacity predávaných zariadení postupne rastú, spolu s nimi rastú aj naše nároky. iPhone je toho jasným príkladom – nosíme ho so sebou všade a slúži ako prenosná kancelária aj fotoaparát či videokamera. So stúpajúcimi rozlíšeniami narastajú aj nároky na pamäť – aplikácie, fotky aj videá sú každým rokom väčšie. Aj pri zdanlivo veľkej kapacite ako 64 GB alebo 128 GB sa tak väčšina používateľov nevyhne iOS hláseniu o nedostatku voľného priestoru. Ešte vzácnejšou komoditou ako úložný priestor je však pre väčšinou používateľov čas, a tak je jednoducho postupné ručné odstraňovanie nepotrebných súborov pre mnohých nereálne. Našťastie, existujú aj rýchlejšie, jednoduchšie a elegantnejšie riešenia, ktoré uvoľnia dostatok úložného priestoru a nebude vás to stáť ani veľa námahy. Jednu takúto aplikáciu – iMyfone Umate – sme otestovali aj my.

iMyfone Umate

Inštalácia

Po stiahnutí aplikácie z oficiálnych stránok vás nečakajú žiadne prekvapenia. Inštalácia je jednoduchá, v súlade s Apple filozofiou – vystačíte si s drag and drop prenesením aplikácie. K dispozícii je bezplatná skúšobná verzia aj platená lifetime licencia za 19,95 USD (prípadne family lifetime licencia na 5 iOS zariadení za 29,95 USD). V cene je aj bezplatná technická podpora a bezplatný upgrade na novšie verzie.

iMyfone Umate

Ako to funguje

Po jednoduchej inštalácii váš už aplikácia nabáda k tomu, aby ste pripojili svoje iOS zariadenie. Ukáže vám jeho základné štatistiky – akú má kapacitu, koľko má voľného miesta a kedy ste za pomoci aplikácie naposledy nejaké miesto uvoľňovali. Po kliknutí na Quick Scan sa už spustia algoritmy aplikácie vyhľadávajúce, kde všade sa dá na vašom iPhone ušetriť miesto. V prípade iPhone 6 Plus 64 GB tento proces nezabral viac ako pár minút, pričom šlo o prvý sken a úložný priestor bol skoro plný.

Výsledok skenovania ukázal, že až 43,8 GB môže byť uvoľneného. Netreba sa však radovať priskoro – manažment pamäte iPhonu nie je až taký zlý – toto číslo zahŕňa všetko, čím potenciálne dokážete uvoľniť priestor, takže aj prehľad toho, koľko čo zaberá, aby ste si mohli urobiť predstavu, čoho máte zbytočne veľa. Pri rozpade na jednotlivé kategórie to vyzeralo nasledovne:

  • Junk files 78,12 MB
  • Temporary Files 4 GB
  • Photos 19,1 GB
  • Large files 11,42 GB
  • Apps 9,2 GB

iMyfone Umate

Každá z položiek ponúka možnosť Clean, teda vyčistiť tieto súbory z iPhonu. Junk Files obsahovali v našom prípade len Crash Logs, ktoré väčšina používateľov v iPhone skutočne nepotrebuje. Týmto sme ušetrili 78,12 MB. V kategórii však môžu byť aj ďalšie pomocné súbory, ako cache, no v našom prípade žiadne neboli.

Po kliknutí na možnosť Clean pri Temporary Files sa namiesto rozpisu týchto súborov hneď spustilo odstraňovanie. Namiesto odhadovaných 4 GB však došlo k uvoľneniu 723,7 MB.

Záložka Photos ponúka dve možnosti – konverzia fotografií údajne bez straty kvality, čo urobí na uvedenom príklade z 26 MB fotografie novú, ktorá má len 1,2 MB. Celkovo by vám to malo priniesť 75 % úsporu priestoru na iOS zariadení, v našom prípade 5,16 GB. Druhou možnosťou je všetky fotky zálohovať a odstrániť z iOS zariadenia – tu už niet pochýb o úspore – 19,1 GB by sa uvoľnilo hneď, no je otázne, či sa chcete vzdať všetkych svojich fotografií.

Záložka Large Files vám ukáže najväčšie súbory, ktoré na vašom iOS zariadení sú. Ako zrejme tušíte, ak si odmyslíte aplikácie, ktoré majú samostatnú záložku, ide o videá. Z času na čas prezrieť videá a ich počet zredukovať, je často najrýchlejším a najmenej bolestným spôsobom, ako uvoľniť miesto. Videá môžete zálohovať na svoj počítač a na telefóne si nechať len tie najaktuálnejšie, prípadne tie, bez ktorých nechcete ísť ani na krok.

Napokon, poslednou záložkou na prečistenie vášho iPhonu je záložka Apps. Aj v tomto prípade sa treba zamyslieť, ktoré z nich skutočne potrebujete. Odporúčame zlaté pravidlo – ak ste danú aplikáciu za posledný (doplňte vhodný časový úsek – podľa akútnosti nedostatku úložného priestoru – mesiac, polrok, rok) nepoužili, zmažte ju. Koniec koncov, vždy si ju môžete stiahnuť znova, väčšinou však zistíte, že vám skutočne nechýba. Aplikácie si môžete rôzne usporiadať a odstrániť ich aj viac naraz.

Záver

Aj napriek cloudovým službám je úložný priestor jeden z najviac obmedzujúcich faktorov pri každodennom používaní iOS zariadení. iMyfone Umate je pritom jeden z nástrojov, ktoré vám nepríjemnú činnosť odstraňovania nepotrebných vecí zautomatizuje, uľahčí a pomôže udržiavať na vašom iOS zariadení dostatok voľného priestoru. Samozrejme, väčšinu týchto úloh by ste mohli zvládnuť aj ručne, avšak ešte drahší ako úložný priestor je v súčasnosti čas, ktorý je zrejme aj hlavným dôvodom, prečo ste sa do situácie s nedostatkom miesta dostali.

iMyfone Umate

Viac informácií, vrátane možnosti stiahnutia, nájdete na oficiálnych stránkach. K dispozícii je bezplatná verzia na vyskúšanie pre Mac aj pre Windows. Aby ste mohli využiť všetky funkcie tejto aplikácie naplno, odporúčame nákup plnej verzie, ktorá je k dispozícii za 19,95 USD.

Spomalený systém, nedostatok miesta na ďalšie videá či nové aplikácie sa rýchlo stanú minulosťou.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.