Happy Birthday Steve!

Dnes si pripomíname nedožité 61. narodeniny zakladateľa a dlhoročného riaditeľa spoločnosti Apple, Steve Jobsa.

habby birthday steve _01

Tento vizionár, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Apple ovplyvnil svojimi produktami život nejedného z nás. Vďaka nemu tu máme Macintosh, iPhone, iPad ale nemôžeme zabudnúť ani na legendárne iPody. Pozrime sa v skratke na jeho život.

Steve Jobs sa narodil 24. februára 1955 v San Franciscu v americkom štáte Kalifornia. Jeho matka bola Američanka Joanne Carole Schiebleová a otcom študent (a neskôr profesor) politológie a histórie zo Sýrie Abdulfattah John Jandali. Týždeň po narodení bol však Steve poskytnutý na adopciu a osvojili si ho Paul a Clara Jobsovci z Mountain View v Kalifornii. Malý Steve bol veľmi inteligentný a dokonca preskočil aj jeden ročník v škole. Keď mal 17 rokov začal študovať na Reed College v Oregone, avšak svoje štúdium prerušil už počas prvého semestra, ale aj tak ďalej navštevoval niektoré prednášky z literatúry a umenia.

Duchovná cesta

Steve Jobs sa zaujímal o budhizmus a experimetoval aj s rôznymi diétami. V roku 1974 odcestoval do Indie, aby sa tam stretol so svojím duchovným guru. Keď sa vrátil začal, spolupracovať so Stevom Wozniakom.

Apple

Dňa 1. apríla 1976 založil Steve Jobs spolu so Stevom Wozniakom a Ronaldom Waynom spoločnosť Apple. Prvý veľký úspech nenechal na seba dlho čakať a prišiel s predstavením počítača Apple II, z ktorého sa predalo viac ako 400 000 kusov. V roku 1984 predstavil ďalší legendárny produkt s názvom Macintosh, avšak už o rok neskôr po vnútornom zápase o moc bol Jobs odstavený z výkonného vedenia spoločnosti Apple. Ešte nejaký čas zotrval ako predseda predstavenstva, ale vylúčenie z riadiaceho procesu ho natoľko rozčuľovalo, že zo spoločnosti odišiel a predal všetky svoje akcie. V roku 1986 kúpil za päť miliónov dolárov 70 % spoločnosti The Graphics Group, ktorú neskôr premenoval na Pixar.

Ďalší krok: NeXT Computer

Po odchode z Applu, založil v roku 1986 Steve Jobs  svojú novú spoločnosť s názvom NeXT Computer. Tá vyvinula niekoľko počítačov, ktoré boli určené najmä pre vysoké školy. Neskôr sa spoločnosť Apple ocitla na pokraji bankrotu, ale aj tak sa správna rada rozhodla odkúpiť NeXT za 429 miliónov dolárov. Steve sa v roku 1997 stal opäť riaditeľom Applu. S iMacom, iPodom ho vytiahol z krízy a s príchodom iPhonu a iPadu priviedol spoločnosť Apple na samotný vrchol.

Chorobu nedokázal poraziť

Ako isto viete, Steve Jobs ochorel na rakovinu pankreasu. V roku 2004 sa podrobil operačnému zákroku, v rámci ktorého mu odstránili nádor. Choroba naďalej napredovala a  24. augusta 2011 oznámil v krátkom liste rezignáciu na post šéfa spoločnosti Apple. Nahradil ho Tim Cook, ktorého sám odporučil. Steve Jobs zomrel 5. októbra 2011 v kalifornskom Palo Alto vo veku 56 rokov.

steve list

 

Jobsove nedožité 61. narodeniny nám dnes pripomína aj Tim Cook vo svojom tweete: “Let’s Go Invent Tomorrow” (Vynájdime budúcnosť).

K spomienke sa pripája aj riaditeľ marketingu Philip Shiller.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.