Google za predvolené vyhľadávanie v iOS platí miliardu ročne

Je všeobecne známym faktom, že za privilégium byť predvoleným vyhľadávačom v mobilnej verzii Safari sa platí nemalý peniaz. O presnej sume, ktorú Google ako súčasť dohody s Applom platí, sa ale doteraz len povrávalo.

Denníku Bloomberg sa však do rúk dostal prepis súdneho konania z nedávneho sporu medzi Googlom a spoločnosťou Oracle, ktorý okrem iného spomína aj detaily o zmluve medzi dvoma firmami. Za možnosť byť predvoleným vyhľadávačom v iOS údajne Google odvádza Applu nemalý percentuálny podiel z reklamných príjmov platformy.

V roku 2014 tento podiel činil takmer jednu miliardu amerických dolárov, čo je suma veľmi podobná tej, o ktorej sa hovorilo v roku 2012. O presnej výške súčasných poplatkov sa toho veľa nevie, rovnako ani o tom, koľko percent celkových príjmov tieto peniaze predstavujú. Podľa zamestnanca Googlu, ktorý bol počas súdneho procesu vypočúvaný, však istý čas išlo o 34 %.

ios-default-search

Z prepisu však nie je celkom jasné, či ide o sumu, ktorú Google Applu zaplatil, alebo sumu, ktorú si z vyhľadávania ponechal. Obe spoločnosti sa informáciu snažili ponechať v tajnosti, nakoľko ide o “extrémne citlivé” údaje.

Súčasný kontrakt uzavretý medzi oboma spoločnosťami mal podľa predošlých informácií vypršať koncom roku 2015. Hovorilo sa dokonca o tom, že Apple uvažuje o inom vyhľadávači, či už od Yahoo, alebo Microsoftu. Žiadna zmena však napokon nenastala a Google ostáva aj naďalej predvolenou možnosťou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.