DisplayPort 1.4 bude schopný prenášať bezstratové video až do rozlíšenia 8K

Video Electronics Standards Association nedávno oficiálne predstavila nový štandard DisplayPort 1.4, ktorý umožní prenos kvalitnejšieho zvuku a videa až do rozlíšenia 8K.

Vďačiť za to môže novému kompresnému algoritmu od spoločnosti VESA, Display Stream Compression 1.2, ktorý umožňuje zmenšiť dátový tok až na tretinu. Vďaka tomu bude cez DisplayPort možné prenášať video v 4K rozlíšení pri 120 Hz, či dokonca až 8K rozlíšení pri 60 Hz. DisplayPort 1.4 taktiež vylepšuje kvalitu prenášaného zvuku, podporuje až 32 jednotlivých kanálov, vzorkovaciu frekvenciu 1536 kHz a všetky známe audio formáty.

usb-c-new-macbook

Aj napriek predstaveniu najnovšieho štandardu však zákazníci ešte stále čakajú na rozšírenie jeho predchodcu DisplayPort 1.3. Ten sa mal objaviť so súčasnou generáciou Intelových čipov Skylake, no Intel sa napokon rozhodol ponúkať len starší štandard 1.2. Budúce plány spoločnosti zatiaľ nie sú známe, preto je tiež otázne, či sa v nasledujúcej generácii čipov objaví podpora pre 1.3, alebo rovno 1.4. V každom prípade však neočakávajte Macy s DisplayPortom 1.4 skôr ako v roku 2017.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.