Bluetooth 5: nový štandard klope na dvere

Nová špecifikácia populárneho štandardu pre bezdrôtovú komunikáciu nám klope na dvere.

Nová špecifikácia Bluetooth vo verzii 5 bude oficiálne predstavená už na budúci týždeň. Sľubuje najmä rýchlejší prenos dát, väčší dosah alebo nižšiu spotrebu.

Bluetooth bol vytvorený v roku 1994 firmou Ericsson a slúži ako otvorený štandard pre bezdrôtovú komunikáciu, ktorý prepája dve alebo viac elektronických zariadení, ako napríklad smartfón a bezdrôtové slúchadlá. Posledná aktualizácia bola uvedená v roku 2014 a už 16. júna má byť v Londýne predstavená nová verzia Bluetooth 5. V otvorenom liste to oznámil generálny riaditeľ spoločnosti Bluetooth SIG Mark Powell.

Používatelia smartfónov a tabletov uvítajú najmä dvojnásobný dosah a až štvornásobné vyššie prenosové rýchlosti v porovnaní so súčasnou verziou Bluetooth 4.2. Zariadenia by teoreticky mohli komunikovať na vzdialenosť 200m s rýchlosťou 4Mbps.

Keďže novinka ponesie nové celočíselné označenie očakávame významnejšie zmeny. Bluetooth 5 by mal poskytovať informácie o lokalite a navigácií, avšak čo to presne znamená sa dozvieme už budúci štvrtok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.