Apple získal patent na home button z Liquidmetalu

Apple včera získal sériu štyridsiatich nových patentov, medzi inými aj na home button zo špeciálneho kovu Liquidmetal, s ktorým spoločnosť flirtuje už niekoľko rokov.

Prvé zmienky o použití kovovej zliatiny zvanej Liquidmetal sa objavili ešte v roku 2010, kedy Apple získal exkluzívne práva na jej používanie, no v žiadnom produktu sa zatiaľ neobjavila. Napriek tomu si Apple si spomínané práva stále predlžuje a sem tam zliatinu otestuje, napríklad použitím na nástroj pre výber SIM karty.

Čo by však Home Button z tohto materiálu znamenal v praxi? Patent popisuje Liquidmetal a jeho vysoko elastické vlastnosti ako ideálne pre tlačidlo citlivé na tlak. Narozdiel od kovov ako nerez, či titán, sa totiž Liquidmetal po vyvinutí tlaku deformuje, no následne sa vráti do pôvodného stavu. Takéto tlačidlo by potom pozostávalo z mechanizmu, ktorý by po stlačení deformoval kovovú zliatinu a meral tým mieru vyvíjaného tlaku.

liquidmetal-home-button

Či sa napokon Apple rozhodne Liquidmetal niekedy využiť, zostáva otázne. Opakované patenty na tento materiál však naznačujú, že spoločnosť na jeho použití minimálne pracuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.