Apple po takmer 20 rokoch vyhodil človeka, ktorý stál za AppleScript a Automator

Apple začína robiť čistky vo svojom vnútri a o svoj flek najnovšie prišiel človek, ktorý nastúpil do spoločnosti v januári 1997. Sal Soghoian pracoval v Appli takmer 20 rokov a hoci jeho meno nemusí poznať každý, jeho výtvory určite poznáte.

Práve tento muž mal pozíciu Produktového manažéra pre Automatizované technológie. V jeho portfóliu možno nájsť výtvory ako Automator, AppleScript, AppleScriptObj-C, Apple Configurator, podporu skriptov pre Photos, iWork, Finder, Mail a iné aplikácie. Taktiež má na svedomí príkazy pre pokročilú funkciu Dictation (Diktovanie textu), nástroje Master for iTunes alebo aj rozhranie UNIX CLI.

Soghoian oznámil túto novinku na konferencii MacTech Conference v San Franciscu, kde tak potvrdil staršie fámy, ktoré kolovali o zrušení tejto pozície. “V Appli som začal pracovať v januári 1997, takmer 20 rokov dozadu, pretože som hlboko veril, že sila počítača by sa mala ukrývať v rukách užívateľa. Toto krédo je pre mňa pravdou dodnes. Nedávno som bol informovaný, že moja pozícia Produktového manažéra pre automatizačné technológie bola z biznisových dôvodov zrušená. Preto už nepracujem v Appli. Ale naďalej verím v pravdivosť svojho kréda,” povedal Soghoian na konferencii.

Dnes je teda nejasné, čo môže vyhadzov znamenať pre ďalší osud automatizačných funkcií. Vzhľadom k súčasnému trendu, kedy sa Apple snaží prispôsobovať svoje produkty masám, to však môže znamenať postupný zánik profesionálnych funkcií v systéme macOS.

Automator

komentárov
  1. Poupravil by som poslednu vetu:
    “….to však ZNAMENA postupný zánik profesionálnych funkcií v systéme macOS.” a zanik platformy Apple pre profesionalov ako takej.

    0
    0
  2. Ja si myslim, ze uz horet zacalo – odpisany Aperture, odpisana serverova platforma (xserve), MacPro ala smetny kos s kablovou chobotnicou kvoli pripojenym periferiam, novy macbook pro s napevno pripojenou ram a ssd a dalo by sa pokracovat dalej….
    Na Mac som presiel pred skoro 15 rokmi ale co sa tyka smerovania Apple za posledne mesiace, tak to len krutim hlavou. A ceresnicka na torte je ich knizka. Tak to uz no comment…..

    0
    0
  3. Používame Apple Script na integráciu MS Office z našou Sherlook aplikáciou pre Mac, tak verím, že to jednoducho neodstránia bez náhrady podobne ako to robí Apple z mnohými PRO techonológiami a produktami po Jobsovej smrti.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.