Apple prehral súdny spor s čínskou firmou, predávať môže výrobky s názvom iPhone

Apple v Číne prehral dlhoročný súdny spor s miestnym výrobcom príslušenstva, vďaka čomu v krajine už nie je jediným vlastníkom značky iPhone.

Pekinský súd rozhodol v prospech čínskej firmy Xintong Tiandi Technology, ktorá môže aj naďalej distribuovať tašky, obaly a iné kožené produkty pod ochrannou známkou IPHONE. Tú si firma zaregistrovala v roku 2007, päť rokov po tom, ako si rovnaký názov (avšak pre počítačový hardvér a softvér, nie kožené produkty) reigistroval Apple.

Prvýkrát dal Apple firmu na súd ešte v roku 2012, avšak neúspešne. Čínske úrady tvrdia, že iPhone v čase podania patentu od Xintong Tiandi nebol v regióne zavedenou značkou – telefón do Číny prišiel až v roku 2009 – a kalifornský gigant tak nemohol dokázať, že značka “IPHONE” bola na trhu viditeľným hráčom ešte pred príchodom čínskej firmy.

iphone_case_a1_colorcorrected-e1462246845147

iphone_passport_a1_colorcorrected

l1040700_colorcorrected
Medzi výrobky Xintong Tiandi patria kožené obaly pre telefóny, laptopy, ale aj pasy. Nápis IPHONE ich bude zdobiť aj naďalej. Zdroj: iphone.vc

Xintong Tiandi sú úspechom v súdnom konaní očividne potešení. Na svojej stránke zverejnili, že rozhodnutie súdu je výsledkom voľného trhu a “spolu s Applom budú pracovať na obohatení ďalších iPhone zákazníkov.” Apple sa k situácii nevyjadril. Nejde pritom o prvý spor ohľadom ochrannej známky v krajine. V roku 2012 súd rozhodol, že Apple musí miestnej firme zaplatiť 60 miliónov dolárov, aby získali práva na používanie značy iPad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.