7 generálnych riaditeľov Applu – 2. časť: Ten, ktorý vyhodil Jobsa

Za štyri desaťročia od založenia spoločnosti Apple sa na najvyššej stoličke vystriedalo celkovo sedem riaditeľov a postupne vám ich všetkých predstavíme. V druhej časti sme si zobrali na mušku Johna Scullyeho. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia šéfoval dvom gigantom. Najskôr bol generálnym riaditeľom spoločnosti Pepsi a potom v Appli. Preslávil sa najmä konfliktom so Stevom Jobsom, ktorý vyvrcholil v roku 1985, keď Jobs opustil firmu.

Spoločnosť Apple oslávila tento rok svoje 40. výročie. 1.apríla 1976 ju založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Firma potrebovala pre svoj vznik kapitál vo výške 1750 $ a to bol dôvod, prečo Wozniak predal svoju kalkulačku a Jobs svoj starý Volkswagen.

Na začiatku nemala spoločnosť Apple žiadneho CEO (z eng. chief executive officer – výkonný riaditeľ), až v roku 1977 bol ním menovaný Michael Scott, ďalej nasledovali Mike Markkula, John Sculley, Michael Spindler, Gil Amelio, až po 21. rokoch sa ním stal Steve Jobs a nakoniec súčasný CEO Tim Cook.

7 generálnych riaditeľov Applu – 1. časť: Scott a Markkula

John Sculley: CEO číslo 2 (1983 – 1993)

john-sculley
“Duo snov”, Steve Jobs a John Sculley (vpravo).

Nájsť nového generálneho riaditeľa bol nápad dočasného CEO Mika Markkulu, ten bol toho názoru, že pokiaľ chce byť Apple významnou miliardovou spoločnosťou, musí mať rešpektovaného riaditeľa s vplyvnými kontaktmi.

Už v roku 1982 kontaktoval Johna Scullyho známy „lovec hláv“ (head hunter) Ed Winguth a ponúkol mu stoličku riaditeľa Apple Computer, avšak do Applu ho priviedol sám Steve Jobs. Povráva sa, že ho presvedčil, dnes už legendárnym výrokom:

“Chceš po zvyšok svojho života predávať sladkú vodu, alebo pracovať so mnou a pomôcť mi zmeniť svet?”

John Sculley pochádzal vlastne z celkom iného odvetvia. Pracoval ako viceprezident a prezident spoločnosti Pepsi. Stál za úspešnými marketingovými kampaňami, vďaka ktorým dokázala Pepsi ukrojiť významný podiel na trhu svojmu najväčšiemu konkurentovi firme Coca Cola. Stala sa druhým najväčším výrobcom nápojov v USA a za spoločnosťou Coca Cola zaostala len o 0,4 percenta.

V roku 1983 bol John Sculley menovaný za CEO spoločnosti Apple Computer a bol mu ponúknutý rozprávkový plat 2,3 milióna dolárov. Už v Pepsi dokázal, že je skvelý generálny riaditeľ, avšak bol to technický antitalent. V kancelárii mal počítač Apple II, ktorý ale ostal nevyužitý, pretože sa ho nenaučil ovládať. A nevyznamenal sa ani pri jeho úvodnom prejave pri prvom stretnutí manažmentu pod jeho vedením. 13. apríla 1983 sa ho opýtal inžinier, akým spôsobom chce vyriešiť konektivitu pri nových počítačoch a Sculleyho odpoveď bola, že čo je to konektivita.

Avšak Johny Sculley nemal pocit, že by situáciu nezvládal a pri technických otázkach sa spoliehal na Steva Jobsa.  Mal pocit, že Jobs bude dobrým budúcim riaditeľom a že keď ho zasvätí do tajov veľkého manažmentu, za pár rokov mu môže prenechať stoličku CEO.

Táto navonok vydarená symbióza medzi Jobsom a Sculleym začala mať veľké trhliny. Sculley už nechcel skákať tak, ako Jobs píska a po neúspechu počítača Macintosh Jobs už nechcel dlhšie čakať na svoju chvíľu. Chystal vnútrofiremný prevrat.

Konflikt vyvrcholil v roku 1985. Sculley mal odletieť na služobnú cestu do Číny. V tých dňoch Jobs zvolal stretnutie najvplyvnejších inžinierov a chcel ho zosadiť zo stoličky CEO. Avšak Sculley sa o tomto zámere dozvedel a na poslednú chvíľu cestu zrušil. Po týchto udalostiach Sculley aj s Markkulovým súhlasom vyhodil Jobsa.

Medzi Apple fanúšikmi je Johny Sculley vnímaný skôr negatívne. Dôvod je jasný – bol to práve on, kto vyhodil zo spoločnosti Apple jeho ikonu a jedného zo zakladateľov – Steva Jobsa. Ale tento pohľad je nespravodlivý, počas jeho desaťročného riadenia Apple zdesaťnásobil svoj obrat a stal sa skutočne veľkou firmou. John Sculley bol výkonným riaditeľom spoločnosti Apple Computer od roku 1983 až do roku 1993.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.