Tidal blokuje živé vystúpenie Drakea, obviňuje z toho Apple

Piatkový charitatívny koncert, ktorý sa uskutočnil v New Orleans ako súčasť festivalu Lil Weezyana a naživo streamovaný pre predplatiteľov hudobnej služby Tidal, bol náhle prerušený akonáhle sa na pódium dostavil rapper Drake. Na obrazovkách sa objavil iba nasledujúci nápis.

Apple zasahuje do umenia a nedovolí nám streamovať tohto interpreta. Ospravedlňujeme sa Veľkému Bratovi za spôsobené ťažkosti.

Organizátor eventu, Lil Wayne, je jeden z partnerov a spoluvlastníkov Tidalu, pričom Drake má zas exkluzívnu zmluvu s Applom ohľadom propagácie ich vlastnej hudobnej služby, Apple Music. Drake mal na júnovom WWDC vlastnú prezentáciu, nový album vydal prostredníctvom zabudovanej služby Connect a v rádiu Beats 1 má dokonca aj vlastnú reláciu. Týka sa však táto dohoda aj nárokovania si všetkých práv na živé vystúpenia?

tidal-drake-stream

Článok, ktorý sa objavil v New York Post Page Six vraví, že áno. Dokonca tvrdí, že Apple do Tidalu poslal výstrahu s potenciálnou žalobou vo výške 20 miliónov, ak by sa Drake vo vysielaní mal objaviť. Buzzfeed News zase cituje svoje vlastné zdroje a popiera, že by mal s týmto rozhodnutím Apple niečo spoločné. O koncerte sa údajne dozvedeli až po článku z Page Six a aj keby chceli Drakeove vystúpenie blokovať, nemajú na to potrebné práva.

Drakeov manažér sa vyjadril, že išlo stopercentne o ich vlastné rozhodnutie. “Apple nemá žiadne právo zabrániť nám zúčastniť sa v živom vysielaní.” Drake svoj niekoľkominútový set najskôr nechcel zverejniť kvôli nedostatku kontroly nad vizuálnym obsahom, ktorú mu organizátor umožnil. Manažér dodáva, že zo strany Tidalu ide len o obyčajnú marketingovú pomôcku, ako svoju službu zviditeľniť. Pre portál The Verge sa napokon vyjadril aj samotný Tidal s tým, že disponuje všetkými potrebnými dôkazmi v podobe emailových správ. Zverejniť ich však nechce.

Je očividné, že jedna zo strán tohto konfliktu nehovorí tak celkom pravdu, no o koho ide stále nie je celkom jasné. Buď je to Tidal, ktorý hádže špinu na svoju konkurenciu v podobe “Veľkého Brata”, alebo Drake so svojim tímom len zapláta prešľapy Applu, s ktorým má exkluzívnu dohodu. Apple sa, ako už tradične, k problematike zatiaľ nevyjadril.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.