Správne odpovede a výhercovia súťaže o dve knihy “Šíleně jednoduché”

Od včera siedmej hodiny popoludní ste mali možnosť súťažiť s MacBlogom o dva výtlačky knihy „Šíleně jednoduché — Posedlost jako základ úspěchu Apple“ správnym zodpovedaním troch otázok. Súťaž sme pred pár minútami ukončili. Správnych odpovedí na otázky prišlo 22 a víťazmi kníh sa stali čitatelia TomášJozef. Gratulujeme, oboch sme vás už kontaktovali. Ďakujeme aj ostatným zúčastneným, ak ste nevyhrali, knihu si môžte kúpiť v internetovom kníhkupectve Albatros Media za 254 Kč (10 EUR).

V článku uvádzame správne odpovede na zadané otázky.## Ako sa volá spoločnosť, z ktorej sa Jobsovi podarilo v roku 1983 získať výkonného riaditeľa Applu?

Keď sa v roku 1983 Apple rozhliadalo po novom výkonnom riaditeľovi, ktorý by nahradil Mika Markkulu, Jobsovi padli do oka marketingové a manažérske schopnosti Johna Sculleyho. Ten bol vtedy prezidentom Pepsi-Coly a vedeniu Applu sa nezdalo pravdepodobné jeho získanie. Nakoniec ho Steve Jobs „zlanáril“ slávnou vetou: „Chceš do konca života predávať sladenú vodu, alebo chceš so mnou zmeniť svet?“. Tejto konkrétnej udalosti boli venované aj scény vo filmoch Piráti zo Silicon ValleyJobs.

Jobs a Sculley v roku 1984. Zdroj: seattlepi.com.

V akej krajine blízkeho východu má korene jeden z „otcov iPodu“, ktorý v roku 2010 založil firmu vyrábajúcu inteligentné termostaty.

Tony Fadell, syn libanonských američanov, chcel svoju lásku k hudbe zhmotniť vytvorením prehrávača s pevným diskom. V roku 1999 založil firmu Fuse, ktorá ale s finančných dôvodov nebola úspešná. O necelé dva roky neskôr už v Apple dohliadal na výrobu iPodu a vstup firmy do hudobného priemyslu. Často je preto označovaný za jedného z otcov iPodu. Fadell o pár rokov opustil Apple, spolu s kolegom Mattom Rogersom založil firmu Nest Labs a začal vyrábať inteligentný termostat Nest. Minulý rok bola firma Nest Labs odkúpená Googlom za 3,2 miliardy USD.

Správna odpoveď na otázku je teda Libanon.

Akú pozíciu zastával v Apple Tim Cook predtým ako sa stal výkonným riaditeľom?

Cook bol pred nahradením Jobsa na pozícii výkonného riaditeľa prevádzkovým riaditeľom, alebo COO (Chief Operating Officer) Apple. Počas toho niekoľkokrát dočasne zastupoval Jobsa na pozícii CEO.

Jobs a Cook na QA v roku 2010. Zdroj: thestar.com.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.