Spotify odpovedá na Apple Music, prináša vlastné playlisty s odporúčaniami

Aj napriek tomu, že reakcie na novú službu Apple Music sú zmiešané, jednou z jej najlepších funkcií a výhodou v konkurenčnom boji sú určite ručne tvorené playlisty a odporúčania šité na mieru. Tie boli hlavným ťahákom pôvodnej Beats Music, ktorú Apple odkúpil už pred rokom, konkurencia ju však doháňa až teraz. Spotify popri novej sekcii Now, ponúkajúcej hudbu a playlisty podľa času a okolností, predstavil aj akúsi obdobu tabu For You z Apple Music.

Playlist s názvom Discover Weekly bude obsahovať algoritmom generované skladby zložené pre každého používateľa zvlášť. Spotify sa pritom nesnaží priamo konkurovať kombinácii algoritmov a editoriálneho tímu Apple Music – nový playlist je generovaný výhradne automaticky, na základe hudby, ktorú počúvate a máte uloženú vo svojej kolekcii. Absenciu ľudského faktoru vo výbere piesní sa však Spotify snaží doplniť porovnávaním s ostatnými používateľmi s podobným hudobným vkusom. Výsledkom je playlist 30 skladieb s trvaním približne dve a pol hodiny – na rozdiel od kratších playlistov Apple Music, ktoré majú väčšinou okolo hodiny.

Discover_Weekly_-_Desktop.0

Prvé ohlasy sú zväčša pozitívne, zdá sa, že služba servíruje skladby od nových interpretov poprepletané menej známymi piesňami vašich obľúbencov. Každý pondelok ráno (vtedy sa playlist automaticky aktualizuje) sa teda môžete tešiť na príval čerstvej hudby špeciálne pre vás. Aj keď nový Discover Weekly sa bude čo do hĺbky asi len ťažko porovnávať s prepracovanými odporúčaniami Apple Music, ide určite o krok správnym smerom a zlepšenie aktuálnej sekcie Discover. S narastajúcim dôrazom na ľudský prvok pri výbere odporúčanej hudby bude zaujímavé sledovať, ako sa s týmto problémom streamovacie služby v budúcnosti popasujú.

Nový playlist sa v našom slovenskom účte zatiaľ ešte neobjavil – nie je jasné, či ide o regionálne obmedzenie, alebo postupné sprístupňovanie vybraným používateľom, ako zvykne mať Spotify vo zvyku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.