ResearchKit má pomôcť v boji s autizmom, epilepsiou i melanómom

Apple oznámil, že rozširuje platformu využitia ResearchKit o nové štúdie o autizme, epilepsii i melanóme.

Spolupracovať pri tom bude s poprednými univerzitami a výskumnými centrami, vrátane Duke University alebo Oregonského centra zdravia a vedy.

,,Sme poctení, že môžeme spolupracovať so svetovými zdravotníckymi zariadeniami a poskytnúť im nástroje, vďaka ktorým lepšie porozumejú chorobám a v konečnom dôsledku pomôžu ľuďom.” povedal Jeff Williams z Apple.

So štúdiom autizmu pomocou aplikácie ,,Autism & Beyond” začala Duke University. Aplikácia má odhaliť, či FaceTime iPhonu môže byť použitý na odhalenie známok choroby už v mladom veku. Využíva sa k tomu nový algoritmus detektora emócií merajúci reakcie dieťaťa na videá zobrazené na iPhone.

Na skúmanie epilepsie sa využíva aplikácia ,,EpiWatch”. Použitím aplikácie cez Apple Watch majú vedci zistiť, či sú hodinky schopné odhaliť nástup a trvanie epileptických záchvatov. Aplikácia by mala byť schopná pri prejave epilepsie poslať upozornenie blízkym.

Tretia choroba, na ktorú sa momentálne vedci zamerali, je zhubné nádorové ochorenie melanóm. Vďaka aplikácii ,,Melanoma”, za vývojom ktorej je Oregonská univerzita zdravia a vedy, môžu pacienti fotografovaním sledovať zmeny melanónu v čase. Fotografie sú automaticky odoslané vedcom.

Budeme dúfať, že výskumi pomôžu ľuďom trpiacim danými chorobami.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.