Od štýlu Aqua až po dizajn v štýle Jonyho Iva

Deväťdesiate roky minulého storočia boli pre Apple v znamení prežitia. Súperil proti čoraz silnejšiemu Microsoftu a jeho operačnému systému Windows. Spoločnosť Billa Gatesa vydala nový Windows vo verzii 3.11 a vypadalo to tak, že Microsoft vyhral vojnu „desktopov”. Apple potreboval súrne nový impulz, aby zopakoval úspech z roku 1984, keď prišiel s Macintoshom.

history os X

Tým spasiteľom nebol nikto iný ako Steve Jobs a jeho spoločnosť NeXT Computer. Apple ju prevzal v roku 1996, 11 rokov po jej založení. Mali v pláne priniesť operačný systém budúcnosti. Steve Jobs ihneď odštartoval nový projekt, ktorý bol prezentovaný ako Mac OS X a v prvej verejnej beta verzii vyšiel v roku 2000.

Predchodca: Mac OS 9
Predchodca: Mac OS 9

 

Nový operačný systém prešiel veľkými zmenami, či už grafickými alebo zmenami „pod kapotou”. V porovnaní s Mac OS 9 bol kompletne prerobený dizajn. Prišli ikony s vysokým rozlíšením a novinka s názvom Dock, ktorý slúžil na spustenie a prepínanie medzi spustenými aplikáciami. Optický vývoj GUI (angl. Graphical User Interface – používateľské rozhranie) nasledoval ďalších 15 rokov a vo verzii 10.10 prešiel posledným veľkým redizajnom. Poďme spolu nahliadnuť do minulosti a pozrime sa, ako sa s časom menil OS X od verzie Cheetah až po Yosemite.

Mac OS X 10.0 Cheetah

Dňa 24. marca 2001 po polročnom beta testovaní začal predaj nového operačného systému Mac OS X. Jadro bolo založené na UNIXe a mnoho prvkov prevzal z NeXTSTEPu. Systém si zachováva kompatibilitu s aplikáciami napísanými pre staršie Mac OS poskytovaním emulovaného prostredia s názvom Classic. Jeho najväčšou slabinou je zlý výkon, najmä na starších počítačoch. Interne dostal názov Cheetah (gepard). Pomenovanie podľa mačkovitých šeliem sa rýchlo uchytí a Apple pokračuje v tradícii ešte mnoho ďalších rokov a odštartuje tak úspešný predaj svojich počítačov.

Nový Aqua štýl používateľského rozhrania v Mac OS X 10.1

Mac OS X sa radikálne líši od svojho predchodcu Mac OS 9. Napriek tomu že najväčšie rozdiely sú pod  kapotou systému, pre používateľov je najväčšou a najviditeľnejšou zmenou nové grafické rozhranie s názvom Aqua. Prinieslo so sebou ikony vo vyššom rozlíšení, použitie zaoblených hrán, priehľadné farby a textúry, čo osviežilo okná a hlavne nový prvok plochy, Dock. Zmeny v používateľskom rozhraní vyvolali medzi používateľmi aj určitú polemiku, najmä starším používateľom pripadal systém „hračkársky” a chýbal im profesionálnejší vzhľad. Zo zmien pod povrchom môžeme spomenúť hlavne ochranu pamäte a vylepšený multitasking.

Mac OS X 10.1 Puma

Už 25.septembra, takže ani nie šesť mesiacov po vydaní Mac OS X 10.0 Cheetah, Apple predstavuje prvú významnú aktualizáciu svojho operačného systému. Mac OS X 10.1 dostáva interne označenie Puma a pre vlastníkov predchádzajúcej verzie je zdarma. Update prináša okrem zvýšenia stability a výkonu aj nové programy. Je to hlavne prehrávač DVD filmov a aplikáciu pre získanie fotografií z digitálnych fotoaparátov a skenerov.

macosx_10.1

Nový operačný systém sa dočkal lepšieho prijatia, avšak mnohí používatelia ho stále kritizovali. Problém bol stále vo výkone, aj keď Mac OS X 10.1 priniesol značné vylepšenie v tejto oblasti, pre väčšinu to stále nestačilo. Používateľom sa taktiež nepozdával rozsah zmien. Verzia 10 prišla s veľkými zmenami, opäť bolo prepracované používateľské rozhranie, avšak rozdiel medzi verziami 10 a 10.1 je len minimálny.

Minimálne systémové požiadavky sú: 128 MB Ram (neoficiálne 64 MB), 1,5 GB HDD a počítače: Power Mac G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube, iMac G3, iMac DV, eMac, PowerBook a iBook.

Mac OS X 10.2 Jaguar

Druhá veľká aktualizácia bola vydaná 23. augusta 2002. Interné označenie Jaguar sa stal aj oficiálnym názvom a Apple ho prvýkrát používa aj vo svojom marketingu a reklamách. Operačný systém bol vo všeobecne dobre prijatý používateľmi. Predstavoval krok vpred v oblasti stability, rýchlosti a kompatibility. Avšak aj tu sa nájdu kritici a to hlavne z radu používateľov Amazonu. Tí tvrdili, že má značné výkonnostné problémy a nepozdáva sa im ani používateľské rozhranie, pre nich je to krok vzad oproti Mac OS 9.

macosx_10.2

Z noviniek tu môžeme nájsť novú aplikácie iChat a aplikáciu Ľudia nahrádza Adresár. Používateľské rozhranie prináša len diskrétne zmeny, ale jeho vývoj pokračuje a zmeny prídu v ďalších verziách.

Minimálne požiadavky sú: 128 MB Ram, ale odporúča sa 256 alebo 512 MB, PowerPC G3, G4 a G5 s minimálne 233 MHz CPU a 1,5 GB HDD.

Mac OS X 10.3 Panther

Prvý veľký redizajn používateľského prostredia prišiel spolu s Mac OS X 10.3 Panther, ktorý bol vydaný 24. októbra 2003. Okrem nového vzhľadu priniesol aj rad nových funkcií. Môžeme spomenúť prepínanie používateľských účtov bez nutnosti odhlásiť sa, náhľad pre PDF súbory, Knihu písiem, vývojové prostredie Xcode a podporu pre ZIP.

macosx_10.3_0

Ďalšou novinkou je Exposé (dnes ho poznáme pod názvom Mission control), ktorý slúži na zjednodušenie organizácie pracovnej plochy. Zmien sa dočkali aj niektoré aplikácie, iCal bol premenovaný na Kalendár a bol už súčasťou operačného systému, predtým sa dal stiahnuť ako samostatná aplikácia. Aktualizáciu dostal aj program iChat, ktorý v novej verzii prináša podporu pre video chat. Objavil sa aj nový internetový prehliadač.

Kontrakt medzi Applom a Microsoftom sa skončil a bola potrebná náhrada za Internet Explorer. 7.januára 2003 Steve Jobs vyhlásil, že Apple vyvinulo svoj vlastný internetový prehliadač, nazvaný bol Safari. V ten istý deň bola sprístupnená aj prvá beta verzia. Vo verzii Mac OS X 10.3 bol už súčasťou operačného systému, avšak Internet Explorer bol stále prítomný v systéme ako alternatívny prehliadač.

Minimálne požiadavky pre systém sú totožné s predchádzajúcou verziou. 128 MB Ram, ale odporúča sa 256 alebo 512 MB, PowerPC G3, G4 a G5 s minimálne 233 MHz CPU a 1,5 GB HDD. Pokiaľ ste chceli používať video chat, potrebovali ste 333 MHz alebo rýchlejší procesor, širokopásmové internetové pripojenie minimálne 100 kbit/s a kompatibilnú FireWire kameru.

Mac OS X 10.4 Tiger

Piatu verziu Mac OS X s pomenovaním Tiger prvýkrát predstavil Steve Jobs na WWDC v San Franciscu 28.júna 2004 a oficiálne vydanie nasledovalo 29.apríla 2005. Operačný systém prišiel v čase, keď sa črtala najväčšia zmena hardvéru v nedávnej histórii Applu. Nové počítače Mac budú už vybavené procesormi od Intelu a predstavené boli v januári 2006 s verziou Mac OS X 10.4.4. Pokiaľ ide o zmenu, všetky aplikácie, ktoré boli k dispozícii pre použitie s PowerPC, nebudú už fungovať. Preto Apple predstavil kompilátor Rosetta, vďaka ktorému sa dala spustiť väčšina aplikácii aj na nových procesoroch s architektúrou x86.

macosx_10.4

Tiger bol dovtedy najúspešnejším operačným systémom. Už šesť týždňov po jeho vydaní Apple predal viac ako 2 milióny kópií, čo predstavovalo približne 16% používateľov. Na WWDC 11.júna 2007 Steve Jobs oznámil ďalšie oficiálne čísla. Viac ako 67% z celkového počtu 22 miliónov používateľov malo nainštalovaný tento operačný systém.

Mac OS X 10.4 priniesol aj niekoľko nových funkcií, ako je napríklad  Spotlight vyhľadávanie a Dashboard. Internetový prehliadač Safari sa naučil pracovať s RSS kanálmi a Automator pomohol s opakujúcimi sa rutinnými procesmi. Objavila sa tiež funkcia VoiceOver, ktorá uľahčovala ovládanie zrakovo postihnutým používateľom.

Minimálne požiadavky boli pomerne vysoké. Potrebovali ste PowerPC G3,G4,G5 s minimálne 300 MHz, najmenej 256 MB Ram, ale doporučené bolo 512 MB alebo 1 GB Ram, 3 GB voľného miesta na disku a prvýkrát aj  DVD-ROM.

Mac OS X 10.5 Leopard

Apple prvýkrát predstavil nový operačný systém Mac OS X 10.5 v roku 2005 a pôvodne ho plánoval vydať na konci roka 2006, alebo na začiatku 2007. Neskôr prišli s vyhlásením, že vzhľadom na vývoj iPhonu sa tento dátum posunie. Nakoniec OS X 10.5 bol vydaný 26.októbra 2007, vyše dva roky po verzii 10.4. Leopard je poslednou a teda finálnou verziou operačného systému, ktorá podporuje architektúru PowerPC.

macosx_10.5

Podľa Applu Leopard obsahuje vyše 300 vylepšení oproti predchodcovi. Objavili sa nové technológie ako Time Machine, pre inteligentné zálohovanie a Boot Camp, na inštaláciu systému Microsoft Windows na počítačoch Mac s procesormi Intel. Pribudla aj natívna podpora pre 64-bitové aplikácie.

Grafické používateľské rozhranie prešlo najväčším redizajnom od príchodu Mac OS X. Všetky dôležité prvky systému boli prepracované. Začala éra transparentných okien a objavujú sa pozadia plochy s vesmírnymi motívmi. Pribudol Cover Flow, ktorý slúži na rýchle, grafické rolovanie a ikony dostali vyššie rozlíšenie.

Výrazných zmien sa dočkal aj Dock. Predtým to bolo jednoduché pole, ktoré obsahovalo ikony aplikácii. Teraz dostal moderný 3D vzhľad skleneného stola, vrátane reflexných a transparentných efektov.

Nároky na hardvér sa značne zvýšili. Podporovaný je každý procesor Intel a PowerPC G4 alebo G5 s minimálne 867 MHz, minimum je 512 MB Ram, doporučený je  1GB a 9GB voľného miesta na disku.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

Snow Leopard je siedma verzia Mac OS X pre počítače a servery. Operačný systém bol verejne predstavený 8.júna 2009 a za cenu 29 $ ste si ho mohli zakúpiť v predajniach Applu alebo stiahnuť z internetu. Vzhľadom na nízku cenu boli jeho predaje vyššie ako pri predchádzajúcich verziách. Je to prvá verzia, ktorá nepodporuje už architektúru PowerPC a Apple sa zameral len na procesory od Intelu.

macosx_10.6

Pri vývoji sa Apple sústredil na odladenie systému ako na nové funkcie. Senior viceprezident softvérového inžinierstva Bertrand Serlet poznamenal: „V našom pokračujúcom úsilí dodávať najlepšiu používateľskú skúsenosť sme stlačili tlačidlo „Pauza” pre nové funkcie, aby sme sa plne sústredili na zdokonaľovanie najpokročilejšieho operačného systému.”

Požiadavky na systém sú: Intel procesor, 5 GB voľného miesta na disku av1 GB RAM.

OS X 10.7 Lion

20. októbra 2010 počas špeciálnej akcie sa začala písať nová kapitola pri vývoji operačného systému, ktorá trvá dodnes. Apple sa v názve vzdal označenia Mac a hovorí už len o OS X. Lion bol vytvorený s cieľom priniesť prvky z iOS aj na Mac.

macosx_10.7

Dizajn sa vyznačuje troma hlavnými aspektmi:

  • Pribudli Mision Control a Launchpad (miesto, kde sa nám zobrazujú všetky aplikácie na jednej kope, podobne ako pri  domovskej obrazovke v iOS).
  • Viacej šedej farby
  • Prijatie mnohých prvkov používateľského rozhrania z iOS. Mail a Kalendár sú prepracované do štýlu z iPadu a iCal sa premenoval na FaceTime

Podobne ako pri iOS pri ovládaní pomocou Trackpadu môžete použiť multidotykové gestá a pribudol nový distribučný kanál pre aplikácie, Mac App Store a AirDrop, funkcia pomocou ktorej môžete bezdrôtovo posielať súbory.

Celkovo bol OS X Lion menej populárny ako Snow Leopard, hlavne kvôli väčší nárokom na hardvér a obavám, že sa z OS X stane „veľký iOS”.

Minimálne požiadavky: procesor Intel Core 2 Duo, 7 GB voľného miesta na disku a 2 GB RAM.

OS X 10.8 Mountain Lion

25. júla 2012 bola predstavená deviata verzia s názvom Mountain Lion. Apple ďalej pokračoval so zbližovaním iOS a OS X a na počítačoch sa objavili hlavne aplikácie, ktoré sme mohli vidieť pri iOS zariadeniach. Pribudli Poznámky, Pripomienky, iMessage a Game center. Ďalšie nové funkcie sú push notifikácie, AirPlay zrkadlenie obrazovky, Power Nap a integrácia Twitteru a Facebooku.

macosx_10.8

Dizajn zostal prevažne nezmenený. Prevládajúca farba bola šedá, zmenili sa len niektoré ikony a dock má menej odleskov.

Niekoľko mesiacov po vydaní OS X 10.8 sa udiali v Appli personálne zmeny a následne Jonathan Ive prevzal zodpovednosť za grafický návrh softvéru. Bolo len otázkou času kedy uvidíme väčšie zmeny v používateľskom rozhraní.

OS X 10.9 Mavericks

Craig Federihgi 10. júna 2013 počas WWDC predstavil novú verziu operačného systému pre počítače Mac. Éra veľkých mačiek skončila a nové OS X dostávajú názov podľa známym miest v Kalifornii. Verzia 10.9 je pomenovaná podľa pláže, Mavericks.  Okrem zmeny v názve prichádza aj ďalšia. Apple prvýkrát poskytuje aktualizáciu na nový operačný systém zadarmo.

macosx_10.9

Zbližovanie iOS a OS X je teraz viac v pozadí a z mobilnej verzie operačného systému pribudli aplikácie Mapy a iBooks. Veľkých vylepšení sa dočkal aj Finder, pribudli značky a karty. Internetový prehliadač Safari dostal podporu pre iCloud kľúčenku, ktorá synchronizuje prihlasovacie údaje, heslá a kreditné karty a dokonca dokáže za vás vytvoriť bezpečné heslá. Mavericks bol vytvorený s cieľom nižšej spotreby energie a tým pádom predĺžiť životnosť na jedno nabitie. Odzrkadlilo sa to aj v systéme a napríklad v Monitore aktivít si môžete pozrieť aplikácie, ktoré majú najväčší dopad na spotrebu.

OS X Mavericks bol prijatý medzi používateľmi kladne a rýchlo sa rozšíril, hlavne aj vďaka tomu že update bol zadarmo. Používatelia, ktorí si zakúpili nový Mac spolu s novým operačným systémom dostali zadarmo aj kompletný kancelársky balík od Applu iWork.

OS X 10.10 Yosemite

2. júna 2014 predstavil Apple kompletne redizajnovaný OS X Yosemite. Štýl jednoduchej a plochej grafiky z iOS sa dostáva aj do Macov a pokračuje zbližovanie týchto dvoch operačných systémov.

macosx_10.10

Čo sa týka používateľského rozhrania, už na prvý pohľad bolo zmenené všetko. Zo zmien dizajnu môžeme spomenúť napríklad:

  • Aplikácie dostali nové ikony, prepracované bolo aj ich používateľské rozhranie
  • Apple prvýkrát mení písmo v systéme. Pôvodné Lucida Grande teraz nahradzuje Helvetica Neue, ktoré sa rok predtým dostalo aj do iOS 7
  • Veľkými zmenami prešiel aj Dock, ktorý urobil krok späť v čase a dostal sa do obdobia pred MAC OS 10.5, kedy bol tiež 2D
  • Pribudla možnosť nastaviť si tmavú lištu a Dock

Medzi hlavné novinky patrí spájanie iOS a OS X, ktorá charakterizuje funkcia kontinuity.  Tá umožňuje jednoduché prechádzanie medzi iPhonom, iPadom a Macom. Môžete napríklad prijímať hovory alebo posielať SMS na počítači alebo ak ste začali písať dokument prípadne e-mail na jednom zariadení môžete pokračovať na druhom tam, kde ste skončili.

Po vydaní OS X Yosemite dostal všeobecne dobré recenzie, pričom používatelia chválili zjednodušené používateľské rozhranie. Softvéroví vývojári ale tvrdili, že ročný vývojový cyklus je ohrozuje stabilitu a je vhodný skôr pre používateľov, ktorí uprednostňujú nové funkcie a dizajn pred spoľahlivosťou.

OS X 10.11 El Capitan

OS X 10.11 El Capitan je dvanásta a zatiaľ posledná verzia operačného systému od Applu pre počítače Mac. Predstavený bol počas WWDC 8. júna 2015 a hneď na druhý deň bola vydaná prvá beta. Finálna verzia bola uverejnená 30. septembra 2015 a stiahnuť sa dá zadarmo prostredníctvom App Store.

aqua - ive el capitan

Po stránke dizajnu nastala len jedná malá zmena. Apple po roku opäť zmenil systémové písmo a Helvetica Neue nahradil font San Francisco. Vývoj sa sústredil hlavne na vyladenie systému a zvýšenie výkonu a väčšina zmien sa skrýva pod kapotou. Z hlavných noviniek môžeme spomenúť  technológiu Metal a Split View.

Metal poznáme už z iOS zariadení a táto technológia bola predstavená v iOS 8. Apple sľubuje až 50% nárast grafického výkonu vďaka účinnejšej spolupráci grafickej karty a procesora. Pomocou funkcie Split View môžete umiestniť vedľa seba dve aplikácie v režime celej obrazovky.

El Capitan prináša viacero drobných noviniek ako aktualizovanú aplikáciu Poznámky, vylepšenia internetového prehliadača Safari či podporu gest v aplikácii Mail. Veľkou výhodou je podpora starších zariadení, OS X je kompatibilný s MacBookmi od roku 2008.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.