Jimmy Iovine v rozhovore o Apple Music, televíznych službách a konkurencii

Minulý týždeň sa na webe objavili dva nové rozhovory s Jimmym Iovinom, jednou z hláv stojacimi za aktuálnym hudobným počinom od Applu. Hudobný veterán Iovine, ktorý v minulosti produkoval albumy pre U2 a Johna Lennona, založil vlastné hudobné vydavateľstvo a pomerne nedávno spopularizoval segment prémiových slúchadiel so svojou značkou Beats, sa do kalifornskej spoločnosti dostal po minuloročnej akvizícií Beats Electronics. Spolu so zvyškom vedenia z Applu sa teraz snaží vdýchnuť život pomaly umierajúcemu hudobnému priemyslu. Aj touto témou sa okrem iného zaoberali rozhovory s publikáciami Evening Standard a Wired.

“Algoritmy nerozumejú detailom a miešaniu žánrov. Najali sme preto najlepších ľudí, akých sme našli. A najali sme ich stovky.”

Iovine opakovane zdôrazňuje dôležitosť ľudského faktoru pri prezentovaní hudby – filozofia, ktorá sa pomaly stáva jeho mantrou. Do Apple Music údajne narukovali stovky hudobných expertov, starajúcich sa o ručne zostavované playlisty a nové rádiové stanice. Iovine svoj produkt taktiež porovnáva s početnou konkurenciou, ktorá je podľa neho len sterilným nástrojom, postrádajúcim eleganciu.

iovine-adenuga-interview

Podobnej transformácii by sa mohla postupom času podrobiť aj plánovaná televízna služba od Applu, ktorej vydanie sa očakáva už nejaký ten rok. V rámci diskusie na tému ručne vyberaného obsahu, Iovine spomína aj súčasný stav televíznych služieb ako sú Netflix, a naznačuje na ich neschopnosť prezentovať vhodne zvolený obsah pre divákov. Väčšina z nich si chce podľa neho totiž sadnúť pred televíziu a jednoducho si pozrieť film – niečo, na čo sú diváci momentálne odkázaní sami, bez asistencie tímu filmových expertov. Ak sa niekedy novej televíznej služby od Applu dočkáme, s veľkou pravdepodobnosťou tak bude spoločnosť spoliehať na editoriálne vyberaný obsah, rovnako ako v prípade Apple Music.

Iovine však dodáva, že pri tomto počine v blízkej dobe zrejme nebude prítomný. Apple Music je totiž sám o sebe náročným a rozsiahlým projektom, ktorý si vyžaduje jeho plnú pozornosť. Priznáva taktiež aj slabiny, ktoré novorodená služba obsahuje – menovite sociálnu sieť Connect. “Interpretom ešte musíme dokázať pridanú hodnotu Connectu, a postupne tak urobíme.” Napriek tomu zostáva optimistický a verí, že Connect sa napokon stane dôležitou súčasťou služby.

jimmy-iovine-keynote

Celé rozhovory sa okrem iného dotýkajú aj aféry okolo Taylor Swift, náhleho rozhodnutia o zmene zmluvných podmienok pre interpretov počas skúšobnej doby, najatie DJa Zanea Lowa z BBC a určite stoja za prečítanie. Celé interview nájdete na stránkach Evening StandardWired.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.