iPad Mini 4 obsahuje procesor A8, 2GB RAM a menšiu batériu

Najmenší z rodiny tabletov od Applu, iPad Mini, po takmer dvoch rokoch konečne dostal plnohodnotný upgrade. Na minulotýždňovom Hey Siri evente však o ňom takmer nepadla žiadna zmienka – Phil Schiller ho popri predstavovaní väčšieho iPadu Pro zhrnul v jednej jedinej vete. Nový iPad Mini 4 by napriek tomu mal dorovnať všetky vylepšenia, ktoré minulý rok dostal jeho kolega Air 2 – lepší displej, tenšie telo, výkonnejší procesor, multitasking a kvalitnejší fotoaparát.

Vďaka absencii akýchkoľvek detailov počas prezentácie a obsahovo pomerne skromnej oficiálnej stránke sme však až do nedávna nevedeli, čo presne nájdeme v útrobách nového tabletu. Portál ArsTechnica už pred pár dňami iPad Mini 4 prebehol testom GeekBench 3 a potvrdil, že tablet beží na dvojjadrovom procesore A8 (v porovnaní s rýchlejším A8X v iPade Air 2) s taktom 1.5 GHz a obsahuje 2 GB RAM. Tablet je tak rýchlejší ako predošlé generácie s 1.3 GHz A7 čipom a rovnako aj iPhone 6 s 1.4 GHz A8, no nedosahuje rýchlosti A8X, ktorý navyše obsahuje špeciálne tretie grafické jadro.

ipad-mini-4-preview

Portál iFixit už taktiež dostal nový iPad do rúk, a ako tradične ho podrobil detailnej analýze zvnútra. Rozobratie tak okrem nového procesoru potvrdzuje aj prítomnosť 2 GB RAM modulu na základnej doske zariadenia. Kvôli stenšovaniu tela boli taktiež reorganizované a zmenené mnohé komponenty, vrátane menšej batérie, ktorá teraz dosahuje kapacitu 5,124 mAh – pokles oproti 6,471 mAh v predošlom iPade Mini 3. Apple však na svojich stránkach uvádza, že životnosť batérie ostane v novom tablete nezmenená – poďakovať sa môžeme novšiemu čipu A8 a jeho zvýšenej šetrnosti k batérii.

ipad-mini-4-ifixit

iPad Mini 4 je v obehu už od svojho predstavenia minulý týždeň a za rovnakú cenu ako pri jeho predchodcoch si ho môžete objednať u vybraných predajcov aj na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.